Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sámediggi/Sametinget

Kritiskt uttalande om vargjaktsbeslut

Publicerat torsdag 21 februari 2013 kl 08.47

Igår kom beslutet från Förvaltningsdomstolen att inte inte medge skyddsjakt på den genetiskt viktiga vargtiken i Junseleområdet, som samebyar tidigare begärt. Med anledning av det förbereder Sametinget ett uttalande att domstolar och myndigheter ska hantera ärenden om skyddsjakt snabbare. 

Förslaget på ett uttalande angående skyddsjakt lades fram som ett extra ärende av Marita Stinnerbom, Guovssonásti. Stinnerbom vill att Sametinget ska uttala ett krav om att skyddjaktsärenden ska hanteras skyndsamt eftersom tredje part drabbas, i detta fall renägarna. 

Den 16 januari i år beslutade Förvaltningsdomstolen att skyddsjakten omedelbart skulle upphöra i väntan på att domstolen utredde och fattade beslut om Naturvårdsverket hade gjort rätt i sitt beslut att medge skyddsjakt. 

I förslaget på uttalande står att långsam handläggning av skyddsjaktsansökningar av samebyar slår hårt mot rennäringen och de enskilda renägarna.

Enligt uttalandet ska Sametinget uppmärksamma ansvariga departement och myndigheter om att Sverige tillsammans med övriga EU har erkänt de förpliktelser och åtaganden som staterna har gentemot det samiska folket enligt nationell och internationell rätt.

Uttalandet är alltså ett extra ärende på plenum i Vilhelmina och plenum förväntas behandla det efter lunch på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".