Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RUOŦŦA/ Sverige

Lägre inkomster för kvinnor hela livet

Publicerat fredag 8 mars 2013 kl 13.22

Inkomstskillnaderna mellan könen är fortfarande stora. Kvinnor har ofta lägre lön än män, arbetar deltid och tar ut mer föräldraledighet. Det innebär att kvinnors inkomster är lägre genom hela livet. 

Vid 24 års ålder är skillnaderna i årsinkomst mellan män och kvinnor i genomsnitt 50 000 kronor. Vid 30-40 års ålder har det ökat till upp mot 82 000 kronor.

Bland de tio största yrkes­grupperna 2011 har män högre månads­lön än kvinnor i nio yrkes­grupper, när alla löner är omräk­nade till heltids­löner. Kvinnors lägre lön är det som mest påverkar skillnaderna i kvinnors och mäns årsinkomster. De största löneklyftorna finns bland företags­ekonomer, marknads­förare och personal­tjänste­män. Där tjänar män i medel­tal 9000 kronor mer än kvinnor i samma yrkesgrupp.

30 procent av kvinnorna var under 2011 sysselsatta i deltidsarbete, medan samma siffra för männen endast uppgår till 10 procent. Hur mycket kvinnor arbetar påverkas av antalet barn och det yngsta barnets ålder. Mäns arbetstid påverkas inte nämnvärt av dessa faktorer.

En orsak till varför kvinnor har lägre inkomster än män är att kvinnor är de som tar ut den största andelen av föräldrapenningdagarna. Under 2011 tog kvinnor ut 76 procent av dagarna medan män tog ut endast 24 procent. Enligt Statistiska centralbyrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".