Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtland

Professor i renskötsel slår larm - Vintergrupp kan tvingas sluta med renskötsel

Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 07.18
" Det känns mest tungt "
(2:53 min)
Birgitta Åhman, professor i renskötsel på SLU Foto: Lisa Utsi

Tidigare har professor Öje Danell varnat för en kollaps för renskötseln på grund av att rovdjursstammarna ökat så kraftigt. Och nu slår renskötselprofessor Birgitta Åhman larm. Kollapsen är ett faktum i Njaarke sameby i Jämtland, där Åhman har bedrivit forskning i fem år.

– Det som vi inte väntade oss var att man hade så stor förluster, förluster på vuxna vajor.  Jag kan inte se att det finns någon annan rimlig förklaring än att det är rovdjur som orsakat det här. Man har både järv och lo i det här området. I den här gruppen där man då har förlorat mycket vajor, där är ju situationen så att renhjorden håller på att kollapsa. Man förlorar mycket fler vajor än de man kan ersätta med nya kalvar. Även om man inte skulle slakta en enda vaj-kalv, säger Birgitta Åhman. 

Forskningsprojektet gick i början ut på se hur renarna mår kopplat till skötsel och yttre förutsättningar. Och de stora förlusterna på vuxna vajor var inte väntat. Enligt Åhman kan man inte skylla förlusterna på att renarna har dålig kondition eller på olyckor efter järnvägsspår och vägar. 

Daniel Fjällberg, ordförande i Njaarke sameby och en del av den aktuella vintergruppen uttrycker sig mer drastiskt angående deras situation.

– Rent personligen skulle jag vilja säga att  vi är i en kollaps, efter den här vintern. Renskötselarbetet ligger i sista hand i det här. Jag vet inte när jag drev en renhjord sist den här vintern, men det är bra länge sedan. Det är tungt att vara renskötare i Njaarke idag, säger Daniel Fjällberg. 

Skyddsjakt har beviljats på 8 lodjur i Njaarke och 2 av grannbyarna.

Johan Nykvist, rovdjursförvalare på Länstyrelsen i Jämtland, känner till rovdjurstrycket i Njaarke sameby:

– Huruvida en vintergrupp håller på att försvinna eller inte, det kan inte vi uttala oss om. Vi kan heller inte uttala oss om vad dom här siffrorna egentligen säger. Men det vi kan sluta oss till är att samebyn har på en del områden inom samebyns marker ett högt rovdjurstryck eller allvarlig skada orsakat av lodjur, säger Johan Nykvist.

För fem år sedan hade vintergruppen  drygt 1000 renar, idag har hjorden halverats. Daniel Fjällberg berättar att det är en tung situation för renskötarna.

– Många mår så väldigt dåligt, frågan är om man orkar ladda om, komma igen. Jag har gått hos samtalsterapeut några gånger, och det påverkar hela familjen också. Framförallt att vi inte kan göra vårt jobb, det vi ska göra. Det känns mest tungt att man inte får vara renskötare.  Det är fokus på rovdjur egentligen hela tiden, säger Daniel Fjällberg. 

Rovdjuren har gett stora skador för rennäringen i samebyn och det är tungt just nu anser Fjällberg, samtidigt som han funderar på framtiden. 

– Det är väl aldrig försent, men det känns så långt bort det att kunna bli köttproducenter igen, säger Daniel Fjällberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".