Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renskötseln hotas av gruvor och vindkraft

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 10.30
1 av 2
2 av 2
Tomas Nejne i Vilhelmina södra sameby Foto: Olle Liman /SVT Sápmi

Nästan 150 stora vindkraft- och gruvprojekt planeras inom renskötselområdet. Det framgår av en kartläggning som SVT:s Västerbottensnytt och Oddasat har gjort. Mängden av nya storskaliga projekt uppfattas som ett allvarligt hot av landets 51 samebyar.

- Det är ett stort mark bortfall och en sönder etablerinng av markerna. Vi tappar den naturliga strövningsvägen som vi har haft innan parkerna byggts, genom att renarna styrs i andra riktningar och vi får vi ett merarbete, säger Tomas Nejne, ordförande för Vilhelmina södra sameby i Västerbotten.

De senaste åren har tretton gruv- och större vindkraftsprojekt startats inom renskötselområdet. Och detta är bara en början. Hos länsstyrelserna från Dalarna till Norrbotten finns 128 ansökningar om vindkraftsparker inom renskötselområdet. 

När det gäller gruvor finns det i Norrbotten och Västerbotten 20 projekt för att starta gruvor. 

För regeringen är avvägningen mellan de olika intressena komplicerad. 

– Näringarna måste kunna existera tillsammans. I inlandet är man beroende av antalet arbetstillfällen. Vi ser redan nu stora flyttströmmar från landsbygden in till städerna. Om vi vill att människor ska fortsätta att leva och bo på landsbygden så måste det finnas jobb för man kan inte bara leva på luft, säger Helena Lindahl (C), riksdagsledamot från Robertsfors, som också sitter i näringsutskottet. 

Sveriges näringsminister Annie Lööf (C) säger att det är en prekär situation för de vill värna alla de här intressena.

Vindkraftföretagen och gruvindustrin ger ekonomisk kompensation till samebyarna, men det hjälper inte menar samebyarna för det är marken i sig som ger liv. Vilhelmina södra sameby förhandlar just nu med fem olika vindkraftsbolag om kommande vindkraftsprojekt. 

– Det är inte ersättningarna i sig som är viktiga utan det är att få bedriva rennäring på ett ostört sätt. Vi har ju inte bara vindkraften utan också vattenkraften, gruvor, rovdjur, infrastruktur och turism. Allt det här tar mark från oss, säger Tomas Nejne, ordfärande i Vilhelmina södra sameby.

Se mer om det i kvällens Ođđasat i SVT2 kl 17.30 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".