Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strömsund

Rovdjur orsakar 40-procentiga förluster - Strömsunds kommun reagerar

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 05.50
"Så hårt drabbade, hade vi ingen aning om"
(2:26 min)
Strömsunds kommun pekar på statistik och forskning som visar att 4 av 10 renar hamnar i rovdjurens magar. Foto. SVT Bild

I ett brev till miljöminister Lena Ek beskriver Strömsunds kommun att kommunens tre samebyar Ohredahke, Raedtievaerie, Voernese är de samebyar som är värst drabbade i landet av rovdjursangrepp. Nu kräver kommunen att regeringen och myndigheterna vidtar åtgärder.

 – Vi har ju vetat att våra samebyar är drabbade, men att våra tre skulle vara så hårt drabbade, hade vi ingen aning om, säger Anders Andersson Strömsunds kommunchef.

Andersson och kommunalrådet Gudrun Hansson skriver i ett brev till miljöminister Lena Ek att rovdjur orsakar 40-procentiga förluster för Ohredahke, Raedtievaerie och Voernese sameby och att deras samebyar är de värst drabbade i landet av rovdjursangrepp.

Kommunchefen i Strömsund, Anders Andersson berättar att de hade samrådsmöten med dom tre samebyarna samma dag som renägaren Örjan Åhrén attackerades av en björn. på mötet fick Andersson och Hansson se den statistik som finns och som visar att rovdjuren orsakar 40-procentiga förluster för samebyarna.

Andersson säger att man kanske inte kan jämföra renskötseln med en annan djurhållning. Men för att skapa förståelse använder kommunen i sitt brev några jämförelser:

  • "Ett travlopp där fyra av tio hästar inte kommer i mål utan ligger döda och halvätna längs banan.
  • När hundägarna kommer till sitt hunddagis på eftermiddagen och finner att 4 av 10 av deras hundar under dagen efter en kvalfull död blivit föda åt rovdjur.
  • Livsmedelsaffären som endast får 60 % av mjölken eftersom 40 % av korna blivit föda åt rovdjur.
  • Hamburgerrestaurangen där fyra av tio bara får bröd med sallad och dressing eftersom fyra av tio slaktdjur hunnit bli dödade av rovdjur innan slakten."

Andersson säger att det här är ett sätt att försöka beskriva den vardag som många har och även om det finns ersättningssystem så räcker inte det . Det är påfrestande att hela tiden möta halvdöda djur som man har att sköta.

Kommunen menar också att det stora antalet rovdjur kan påverka jordbruk med betesdjur samt besöksnäringen eftersom turister inte vågar ge sig ut på vandring i naturen.

 – Människor känner en oro för att vara ute i naturen med hänsyn till björnattacken och det slår ju även mot annan typ av näring, som turismen, säger Anders Andersson.

Skrivelsen till miljöminister Lena Ek är gjord bland annat för att få uppmärksamhet i saken och för att få en bättre rovdjursinventering. Kommunen hemställer att regeringen och berörda myndigheter vidtar åtgärder för att minska renägarnas förluster. Strömsunds kommun har förhoppningar om att miljöminister Lena Ek tar del av skrivelsen och tar del av den forskning som finns.

 – Vi måste hitta en möjlighet att samexistera, säger Anders Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".