Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Girjas vs staten

Professor anser att samebymedlemmar har ensamrätt till jakt och fiske

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 05.59
"Jag ser att det är en självklarhet "
(1:58 min)
Patrik Lantto. Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion

Det var i maj 2009, som Girjas sameby och SSR, lämnade in en stämningsansökan mot svenska staten. Detta för att pröva om samebyn kan ha ensamrätt till jakt- och fiskerättigheterna inom samebyns område.

Patrik Lantto föreståndare för centrum för samisk forskning säger att saken är solklar

 - Jag ser att det är en självklarhet att samebyarna har ensamrätt till jakt och fiske under 1900 talet, och det är så praxis ser ut, så har lappväsendet hanterat frågan. Det är inget som kan diskuteras, säger Patrik Lantto.

Patrik Lantto är professor i historia och föreståndare för center för samisk forskning i Umeå och har tillkallats av Girjas sameby som sakkunnig i Girjasmålet. Han skall se vad han kan hitta för material som handlar om jakt och fiske frågor, och där man från statens sida diskuterar vilken rätt som samebyarna har och renskötarnas rätt till jakt och fiske inom samebyns område.

Så här långt har han tittat på lappväsendets material där det är solklart att man inom lappväsendet, som är statens förlängda arm ut i regionen för att hantera samefrågor, anser att det är en självklarhet att samebyarna har ensamrätt till jakt och fiske.  Det är baserat på historiska rättigheter som samerna har haft före tillkomsten av första renbeteslagen.

Lantto ser det väldigt tydligt att det är praxis att det från statens sida utgår ifrån mellankrigstid, sen diskuterar man andra saker som, får man jaga och fiska mer än för husbehov?

Det är också en sådan sak som är tydlig att det får man göra, utgångspunkten är att samebyarna har ensamrätt,  säger Patrik Lantto.

Ulf Bergdahl är civilekonom och renägare i Saarivuoma sameby. Han har inte samma syn som Lantto.

-  Man skall hitta på en egen modell för ägandeformen för samer, det har ju bara varit ett sätt att konfiskera privaträtten och när den rätten väl skall prövas så förlorar man varenda gång, säger Ulf Bergdahl.

Ulf Bergdahl säger att han tycker att det är bra att Girjas försöker pröva sina rättigheter utifrån sina förutsättningar och sin ståndpunkt, det är alldeles givet att vi får en rättslig prövning. Det går inte att få någon lagfart på kollektiv rätt. Man kan bevisa sin privaträtt och den är något lättare att bevisa för att den har rättsligt stöd, säger Ulf Bergdahl

- Den utgångspunkt har jag och det jag kämpar för det är att få prövat om vi har privaträtt eller inte, för det är väl den enda existerande rätten som går att påvisa, säger Ulf Bergdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".