Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

"Fått ta hårda smällar för sin homosexualitet"

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 06.22
"För mig var Homo ordet fult tidigare"
(2:19 min)

Att många döljer sin läggning och känner sig diskriminerade på grund av sin sexualitet, är vanligt förekommande i hela Europa. Det visar en färsk undersökning som EU gjort med HBT personer.

Det här är något som också är vanligt i Sápmi, enligt Lemet Ande Stueng som berättar han många gånger fått ta hårda smällar för sin homosexualitet:

- För mig var Homo ordet fult tidigare, för att många använder det för att såra, för att kränka. Jag har börjat älska mig själv för den jag är.  Men att vara Homosexuell i sápmi är inte lätt, man får inte leva i fred som homosexuell, speciellt inom renskötseln kan det vara svårt.

EU har genomfört en online-undersökning om grundläggande rättigheter, där 93 000 personer medverkat. Resultatet visar att många väljer att dölja sin identitet och känner sig annorlunda behandlade i skolan för sin sexuella läggning.

Lemet Ande Stueng är uppvuxen i Karasjokk och berättar att han ofta upplevt sig orättvist behandlad, blivit kränkt och inte känt sig accepterad i det samiska samhället på grund av sin homosexualitet. Och under sin skolgång fick han ta emot glåpord på grund av det.

- Det känns skrämmande när man tänker att vi lever år 2013, att ännu idag kan man som homosexuell känna att man måste gömma sin läggning, törs inte hålla handen eller att man någon gång blir utsatt för våld.

EU.s undersökning visar också att det är vanligt förekommande i skolor, 60 procent av de svarande säger sig någon gång ha fått höra negativa kommentarer på grund av sin läggning. För Lemet Ande Stueng har det negativa bemötandet i sápmi gjort att han tillslut valt att flytta till Oslo, för att bli accepterad för den han är.

- Jag flyttade till Oslo för att det var tungt att leva i Karasjokk då man inte kan leva ut kärlekslivet så som alla andra. Om jag hade stannat kvar tror jag att jag hade dött ensam och det vill jag inte göra. Oslo ger mig självförtroendet att vara den jag är.

Lemet Ande Stueng tror dessutom att det är svårare att vara homosexuell som kille i sápmi än som tjej.

- Som kvinna och lesbisk är man oftast mer maskulin och då som man och vara homosexuell i sapmi uppfattas man som feminin och det kan resultera i många känner att det är skämmigt och då får man en dålig självbild. I renskötseln bemöter jag ofta att homosexualitet är inte något man vill prata om. Många väljer då att sitta i tystnad.

För Lemet Ande Stueng förbättrades livet när han kom ut med sin Sexualitet, han kände en oerhört lättnad och i och med det så vågade inte folk trampa på honom så som de gjorde tidigare med kränkande ord om sexualitet.

Men i EU:S Undersökning säger 26 procent att de under det senaste 5 åren upplevt hot och våld och 66 procent har känt sig diskriminerade för sin läggning.

Projektet Queering Sápmi med syfte att lyfta fram queera samiska berättelser som på olika sätt utmanar samiska normen säger till sameradion att deras upplevelser om homosexuella i sápmi visar att det finns ingen skillnad jämnfört med resten Europa, då många väljer att hellre dölja sin identitet, och att många har känt sig hotade på grund av sin läggning.

Lemet Ante Stueng, tycker avslutningsvis att sametinget borde ta ett större ansvar för att sprida kunskap om HTB frågor i skolor i Sápmi, allt för att minska fördomar och negativ särbehandling.

- Sametinget borde kräva att skolorna i Sapmi måste utbilda elever i sexuella läggningar, då kanske tabun i frågan minskades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".