Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Árjepluovve/ Arjeplog

Skeppsholmen ska rustas upp

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 06.29
"äntligen har vi fått stöd"
(1:46 min)
1 av 6
Samiska byggnader på Skeppsholmen i Arjeplog. Foto: Johnny Skoglund/Sameradion
2 av 6
En av kåtorna på Skeppsholmen. Foto: Johnny Skoglund/Sameradion
3 av 6
Byggnadsbråte på Skeppsholmen. Foto: Johnny Skoglund/Sameradion
4 av 6
Foto: Johnny Skoglund/Sameradion
5 av 6
Foto: Johnny Skoglund/Sameradion
6 av 6
Kåtastuga på Skeppsholmen. Foto: Johnny Skoglund/Sameradion

När du kommer till Skeppsholmen i Arjeplog möts du av vandaliserade och uppruttnade kåtor och bodar. Man ser på byggnaderna att det är länge sedan de har varit i bruk.

Byggnaderna tillhör Arjeplogs Sameförening, efter många års jobb har föreningen äntligen fått pengar till restaurering.

Pengarna har Sameföreningen fått via det lokala naturvårdsprojektet, hos Länsstyrelsen.

 - Äntligen har vi fått stöd för det hära, för renoverings behovet har varit mycket stort, dom hinner att förfalla mer och mer. Det var i elfte timmen att vi fick stöd av Länstyrelsen, säger Ann-Christin Blind.

Arjeplogs Sameförening har bodar, kåtor, stolpbod, men också en nybyggd restaurang kåta och kökstuga på Skepsholmen i Arjeplog. Holmen ligger ett par hundra meter norr om Arjeplogs centrum. Sameföreningen har haft byggnaderna på Skeppsholmen sedan början på 1970-talet.

Nu är byggnaderna nästan helt ruttna, båda tak och väggar håller att på falla ihop på kåtorna och häbrerna. Det sju, åtta år sedan de sist underhölls, men byggnaderna är inte forstörda bara på grund av förruttnelse, berättar tidigare ordförande Nils Bengtsson.

- Men folk har då, ungdomar som far och vandaliserar, det är väl ungar som har varit hit, och naturligvis blir så när det inte fungerar, så är det enkelt för dem, säger Nils Bengtsson.

Det är Ajeplogs kommun som har sökt medel för Sameföreningens räkning för att restaurera föreningens byggnader på Skeppsholmen. Pengarna kommer från Länstyrelsen och restaureringens projektet som har fått 340 tusen kronor pågår över två är. Men Sameföreningen måste ävan satsa själv:

- Många kanske tror att det är 340 tusen i rena pengar, utan det är 60 tusen kronor i ideelt arbete som medlemmarna måste jobbe för, säger Ann-Christin Blind.  

Målet med restaureringen är att folk ska kunna använda området och uppleva samiskt bygnadskick. Sameföreningen vill också satsa på uthyrning av lokalarna till privata, föreningar och företag berättar Ann-Christin Blind.

Nils Bengtsson guidade Sameradions reporter på skeppsholmen och han tror att restaurerings projektet kommer att ha en positiv inverkan för samerföreningen.

– Här finns det möjligheter att ha turist arragemang, jag mener att nu när de nya kåtorna kommer så finns det riktigt bra möjligheter till det, säger Nils Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".