Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Samernas Utbildningscentrum firar 70 år

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 09.27
1 av 6
Jubileums tidning Samernas Utbildningscentrum 70-år Foto:Jenny I Skoglund
2 av 6
Gäster på 70-års jubileet Foto: Jenny I Skoglund
3 av 6
Bilder av tidigare elever visades under jubileet Foto:Jenny I Skoglund
4 av 6
Samernas Utbildningscentums 70-års jubileum Foto:Jenny I Skoglund
5 av 6
Ingwar Åhrén en av de tidigare rektorerna Foto:Jenny I Skoglund
6 av 6
Per-Stefan Labba och Nils-Henrik Sikku som planerat jubileet Foto:Jenny I skoglund

Minnen från förr och dagens berättelser i Jokkmokk då "Samernas" firar 70-årsjubileum. Till Jokkmokk har elever från både förr och nu samt andra intresserade samlats till fest för skolan, som genom åren blivit en del i skolväsendet i Jokkmokk.

I dagarna två firar Samernas utbildningscentrum eller dåvarande "Samernas" som många känner skolan 70 år. Under firandet kommer man bland annat att ha gudstjänst , boklansering och festmiddag ikväll med ca 150 gäster.

Öppningen av firandet gjordes av olika talare. Bland talarna fanns bland annat Sametinget, Sámi Allaskuvlla och nuvarande vikarierande rektor Per-Stefan Labba. Han har länge funnits på skolan både som lärare och elev, men han började med sina barndomsminnen av skolan.

- Mina första minnen av skolan var när jag och pappa sov i källaren på skolan under vintermarknaden, jag var 5-6 år och vi brukade sova här när pappa hade något att sälja, säger Per-Stefan Labba i öppningstalet.

Samernas Utbildningscentrum, som är en stiftelse, grundades av Svenska samernas riksförbund, Riksorganisationen Same ätnam och Jokkmokks kommun. Skolan startade dock inte i Jokkmokk utan i Sorsele under andra värlskriget, hösten 1942. Idén till skolan kom redan under 1930-talet och väcktes av Gustav Park och lärarinnan Karin Stenberg från Arvidsjaur.

Lennart Wallmark utsågs av biskopen som den förste ledaren och blev den första rektorn för skolan. Genom åren har en rad olika rektorer lett skolans arbete, bland annat Birgitta Östlund, Ingwar Åhren, Per-Mikael Utsi och Henrik Michael Kuhmunen.

Skolans styrelse representerades av Per-Gustav Idivuoma som bland annat tackade de som samlats idag för att skolan firar 70 år, och han ser ljust på framtiden för skolan

- Den här 70-åringen har ännu ganska mycket energi kvar och försöker jobba framåt så mycket som möjligt, sa Per-Gustav Idivuoma, vice styrelseordförande för Samernas Utbildningscentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".