Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ubmeje

Nedläggning av DAUM upprör sameförening

Uppdaterat onsdag 12 juni 2013 kl 13.18
Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 09.50
"Jag vet att det kommer att komma många fler som protesterar"
(1:49 min)

Såhkie, Umeå sameförening tycker det är oacceptabelt att lägga ner Dialekt-, ortnamns och folkminnesarkivets (DAUM) avdelning i Umeå. I ett öppet brev till Institutet för språk och folkminnen kräver föreningen att förslaget kastas i papperskorgen.

Uppgifter om att DAUM hotas av nedläggning har fått Såhkie att reagera kraftigt. I ett brev till Ingrid Johansson Lind, generaldirektör för Institutet för språk och folkminnen, framför föreningen skarp kritik och kräver att förslaget om nedläggning kastas i papperskorgen.

Föreningen menar att DAUM fyller en viktig funktion i bevarandet och insamlandet av material om språk och dialekter i både Västerbottens och Norrbottens län.

DAUM besitter vad föreningen kallar Sveriges största samling av samiskt folkminne, bland annat med Karl Tiréns inspelade jojkar samt Erik Nilsson-Mankoks inspelningar av talad umesamiska.

Dessa samlingar anser sameföreningen ska finnas samlade i samiskt kärnområde och inte flyttas till Uppsala, vilket skulle bli resultatet om DAUM:s verksamhet upphör i Umeå.

Såhkie skriver:
"Närhet till arkiv och folkminne är en förutsättning för revitaliseringen av den samiska kulturen och för den långsiktiga processen att göra upp med vårt koloniala arv Förslaget att lägga ner DAUM i Umeå går i rakt motsatt riktning, och är därmed inte acceptabelt."

Föreningen är också kritisk mot att nedläggningsförslaget tagits fram utan samråd med samiska organisationer och Sametinget. Föreningen pekar dessutom på att Umeå är kulturhuvudstad i Europa under 2014, ett år då föreningen hade sett fram emot att synliggöra och återuppliva samlingarna på DAUM.

Istället för en nedläggning och flytt av samlingarna från Umeå så vill Såhkie ha en utredning som i samråd med Sametinget tar fram förslag på hur man kan förstärka och satsa på utvecklingen av dialekter, ortnamn och folkminnen i samiskt kärnområde.

Vi har också talat med generladirektören på Institutet för språk och folkminnen (SOFI), Ingrid Johansson Lind. Hon säger i en kort kommentar att förslaget om nedläggning i Umeå kvarstår. Det är den minsta av SOFI:s avdelningar med sju anställda och det är inte är aktuellt att lägga ner verksamhet på någon annan ort än Umeå.

Det här är SOFI

Institutet för språk och folkminnen (SOFI) är central myndighet på språkets område i Sverige. SOFI arbetar med dialekter, namn, folkminnen, språkvård och språkpolitik. SOFI har närmare hundra anställda och finns på fem orter: Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Umeå. Huvudkontoret ligger i Uppsala. (Källa: www.sofi.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".