Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Sametinget ger kulturbidrag till Sametinget - nu ifrågasätts kulturnämndens beslut

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 05.26
"Jag förstår inte"
(2:01 min)
Sigrid Stångberg.

Sametingets kulturnämnd har fördelat drygt 1.7 miljoner till 16 olika kulturprojekt. Sametinget får det näst största bidraget på 200 000 kronor - pengarna ska gå till kulturarrangemang i samband med sametingets öppnande i Jokkmokk.

Föreningen Vadtejen Saemiej Sijte ansökte också om kulturmedel, men fick avslag. Nu ställer är föreningens ordförande Sigrid Stångberg kritisk till kulturnämndens beslut att ge bidrag till sametinget. Hon tycker att Sametinget kunde omfördela pengarna.

- Så här ska det inte behöva vara, man ska inte ge till kulturevenemang som egentligen går till de som är på plats och till politiker. Jag tycker att Sametinget som är en stor myndighet kan omfördela, ska alla andra små också omfördela och försöka klara sig så, nej jag tycker inte det här beslutet var bra, säger Sigrid Stångberg.

Vadtejen Saemiej Sijte ansökte om bidrag av kulturnämnden till deras kulturevenemang som hålls den 1 - 4 augusti . Men dom fick avslag av kulturnämnden.

Sammanlagt kom det in 31 ansökningar om kulturbidrag, 16 blev beviljade, däribland Sametingets kulturarrangemang i samband med öppnandet av Sametinget i Jokkmokk. De får 200 000 kronor och är därmed det projekt som får de näst största bidraget.

Sigrid Stångberg, ordförande för Vadtejen Saemiej Sijte, förstår inte hur Sametingets kulturnämnd kan tilldela pengar till Sametinget.

- Nej jag förstår inte, men jag har inte hört vilken motivering de har, det har jag inte gjort och det vore intressant att höra det, säger Sigrid Stångberg.

Guovssonástis ordförande tillika Sametingets styrelseordförande Per-Mikael Utsi ser inget problem med att kulturnämnden ger bidrag till Sametingets öppnande.

- Vår valnämnd planerar ju att fira 20 årsjubileum, för Sametinget, med en stor kulturhändelse, det är skälet till ansökan, säger Per-Mikael Utis.

Men vad säger du till andra som blir utan?

- Det är många som söker kulturpengar och blir utan, det är viktigt att man prioriterar.

Men här är det ju Sametinget som delar ut pengar till sig själv, hur rättvist är det?

-Nej. Det är inte till den egna verksamheten, det är till den utåtriktade, att vid det här tillfället erbjuda folk möjlighet att vara med på jubileumet och ta del av samisk kultur, säger Per-Mikael Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".