Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Står fast vid nedläggning av DAUM

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 15.50
"Vi har inget alternativ"
(1:48 min)

Trots hård kritik så står nedläggningsplanerna kvar, gällande Dialekt-, ortnamns och folkminnesarkivet DAUM i Umeå.

DAUM är en avdelning under Institutet för språk och folkminnen och generaldirektören Ingrid Johansson Lind säger att det inte finns några andra alternativ än att lägga ner verksamheten i Umeå.

 -- Det här var den lämpligaste lösningen vi kunde komma fram till utifrån att vi fortfarande måste kunna uppfylla vårt uppdrag i förhållande till regering och riksdag, säger Ingrid Johansson Lind.

Såhkie, Umeå sameförening kräver att förslaget om nedläggning kastas i papperskorgen. Generaldirektören för Institutet för språk och folkminnen Ingrid Johansson Lind säger att de har ett omfattande budgetunderskott och måste dra ned på minst 12 årsarbeten och enligt en prognos så kommer det att saknas ungefär 10 miljoner kronor per år.

 – Jag inser naturligtvis att den regionala förankringen och geografiska spridningen kommer att bli sämre och det är ju tyvärr så det är, säger Ingrid Johansson Lind.

Att många människor har reagerat på detta förslag är de naturligtvis inte förvånade över, men Johansson Lind hoppas att deras verksamhet ändå kommer att fortgå. Dessutom säger hon sig inte vara främmande för en dialog med till exempel Sametinget om hur man framöver ska hantera det samiska material som finns, och att flytta Uppsalas arkiv till Umeå.

Du har fått ett brev från Såhkie som kräver att du förkastar förslaget?
 -- Min bedömning är att det inte går, vi har egentligen inget alternativ för det är den enda möjligheten. Om vi skulle fortsätta att verka på fem ställen istället för tre framöver och inte få mera pengar, då hotas hela verksamheten att utarmas, vilket kommer att sluta med att vi har fem verksamhetsorter och stora samlingsarkiv, men vi har ingen personal som kan ta hand om det.

Och du tror att beslutet blir som du har sagt?
 – I stora drag, sedan kommer vi naturligvis på detaljnivå göra förändringar och justeringar, men inriktningen i sig ser jag inga alternativ för, säger Ingrid Johansson Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".