Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi Awards 2013

Kockarnas kamp har börjat

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 11.22
Vommen och blodet är en utmaning säger juryns ordförande Ann Sparrok.
(2:25 min)
1 av 5
Sik, löja och filé av lake är några av råvarorna som går att välja på. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Kocktävlingen i lavvun. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
2 av 5
Kocktävlingen i lavvun. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Henrik Kaddik vid muurikan. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
3 av 5
Henrik Kaddik vid muurikan. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Vegard Stormo. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
4 av 5
Vegard Stormo. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Kristoffer Åström. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
5 av 5
Kristoffer Åström. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion

Det var många råvoror som presenterades för de tre tävlande kockarna en kvart innan tävlingsstarten. På två timmar ska finalisterna i tävlingen i traditionell matkonst och kunskap, Kristoffer Åström, Henrik Kaddik och Vegard Stormo, laga till tre valfria rätter.

Juryn med Ann Sparrok i spetsen bedömer under tävlingens gång hur kockarna använder varukorgen, sköter hygien och hur de fördelar arbetet under matlagningen. Sedan när maten är färdiglagad bedöms uppläggning, serveringen och givetvis hur maten smakar. 

Biebmu lea eallin – tävlingen i traditionell matkonst och kunskap pågår på fredag mellan kl 10.00 – 13.00. På lördag kl.13.45 offentliggörs vinnarna.

Häng med på vår webbtv-sändning direkt från Sápmi Awards eller lyssna på radio så får du också veta vad som händer, även om du inte själv kan närvara i Jokkmokk.

Matkorgens innehåll

Matkorgen som de tre kockfinalisterna har fått tilldelat innehåller många samiska råvaror. 

Laga själv kockarnas menyer

Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradio

Här finns recepten på de maträtter som lagades av de tre kockarna under tävlingen i traditionell matkonst och kunskap, Biembu lea Eallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".