Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

Dömd för jaktbrott på dubbelregistrerad mark

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 12.06

Lycksele tingsrätt dömde idag en renägare i Västerbotten till dagsböter för jaktbrott. Orsaken är att mannen inte kontaktat jaktlagen och kommit överens om älgjakt på så kallade dubbelregistrerade marker.

Hösten 2011 och hösten 2012 har den renägande samebymedlemmen fällt älg på dubbelregistrerad mark, det vill säga områden där både de privata markägarna och samebyn har rätt att jaga älg. Samebyn och markägarna har alltså samma jakträtt i områdena, något som också har bekräftats av Länsstyrelsen i domstolsförhören.

Men enligt domen har mannen brutit mot Länsstyrelsens villkor i licensen genom att han inte har tagit kontakt och kommit överens om jakten med jaktlagen i områdena. Villkoren säger att om samebymedlem inte tar kontakt och träffar en överenskommelse med jaktlagen så har samebymedlemmen inte rätt att jaga där.

Mannen hävdar dock att hans renskötselrätt, som omfattar älgjakt, inte kan upphävas genom Länsstyrelsens beslut om hur jakten får bedrivas. Den dömde mannen medger att han inte har tagit någon kontakt med jaktlagen, men han ifrågasätter samtidigt villkoren i licensen och hävdar att de är diskriminerande mot medlemmar i samebyn och att de därför måste underkännas.

Domstolen konstaterar också i sitt utslag att:
"Länsstyrelsens villkor ger således i praktiken markägarna möjlighet att förhindra att samebyn jagar på de aktuella områdena."

Men domstolen lägger trots det högre vikt vid licensvillkorens syfte, att skydda människors liv och säkerhet i samband med älgjakten. Därför döms mannen till dagsböter, en summa på totalt 13 000 kronor. Han ska också betala rättegångskostnader på knappt 36 000 kronor, ungefär en tredjedel av kostnaderna för den offentliga försvarsadvokat som mannen haft i målet.

I målet fanns ytterligare en åtalspunkt som gällde transport av vapen i bil vid ett av de två jakttillfällena. Tingsrätten menar att mannen inte transporterat vapnet på ett betryggande sätt och domen gäller därför också brott mot vapenlagen.

Ođđasat.se har varit i kontakt med den dömde mannen men han vill inte säga något om domen i nuläget. Vi har också sökt mannens advokat för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".