Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eajra/ Idre

SSR:s landsmöte är igång

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 10.43
1 av 9
Foto: Sophia Rehnfjell
2 av 9
Jörgen Jonsson, ordförande SSR. Foto: Sophia Rehnfjell
3 av 9
Fota: Sophia Rehnfjell
4 av 9
Fota: Sophia Rehnfjell
5 av 9
Kaffepaus. Foto: Foto: Sophia Rehnfjell
6 av 9
Foto: Sophia Rehnfjell
7 av 9
Maria Norrfolk, Dalarnas landshövding
8 av 9
Peter Andersson. Foto: Sophia Rehnfjell
9 av 9
Ellinor Marita Jåma. Foto: Sophia Rehnfjell

Just nu föreläser Lars Jacobsson, professor emeritus om psykisk ohälsa, något som SSR:s, Svenska samernas riksförbunds landsmöte kommer att beröra under två dagar i Idre. Självbestämmande är den andra viktiga punkten som kommer att behandlas på årets landsmöte.

Bygdegårdens konferenslokal i Idre är näst intill fullsatt av ivriga besökare till SSR:s landsmöte. Det hörs glada skratt och i första kaffepausen var det många som inte kunde hålla sig från att prova kasta de lasson som finns till försäljning utanför.

Jörgen Jonsson, ordförande SSR, inledde årets landsmöte med att tala från hjärtat.

- Vi inleder årets landsmöte med att lyfta frågan om den samiska hälsan där fokus ligger på den psykiska ohälsan. Det är en viktig fråga att belysa och diskutera för vi har alla en rättighet att få må bra.

Från Norge och det norska Sametinget hade Ellinor Marita Jåma rest till Idre för att delta i landsmötet. SSR hade bjudit in henne för att delge erfarenheter av deras arbete med hälsofrågor.

 - Jag är otroligt glad att få följa landsmötet och få inblick i SSR och ta del av trevligt sällskap, sa Ellinor Marita Jåma, sametingspolitiker i Norge.

Även Dalarnas landshövding fick chans att säga några inledningsord. Hon var mycket glad över att SSR:s landsmöte hålls i Idre, senast ett landsmöte hölls i Idre var 1982.

Maria Norrfolk berättade stolt att den samiska kulturen genom Idre Sameby  är en viktig beståndsdel för länet.

- Jag tycker att de är bra på lyfta fram kulturen på ett bra sätt, sa Maria Norfolk, landshövding Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".