Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eajra/ Idre

Lars Thomasson - årets hederspristagare

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 22.07
"Det värmer och det ska jag leva på"
(1:57 min)
1 av 6
Lars Thomasson och Jörgen Jonsson, ordförande SSR. Foto: Sophia Rehnfjell
2 av 6
Jörgen Jonsson läser upp motiveringen till SSR:s hederspris 2013
3 av 6
Lars Thomasson håller tal efter att ha mottagit SSR:s hederspris
4 av 6
Magnus Rehnfeldt tog emot Renlycka certifieringen för Thomassons Vilts räkning
5 av 6
Mattias Jonsson tar emot certifieringen för Idre Ren och Vilt AB
6 av 6
Foto: Sophia Rehnfjell

Svenska samernas riksförbunds hederspris går i år till Lars Thomasson, 85 år och hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå universitet. Thomasson har ägnat en stor del av sitt liv åt att förbättra förutsättningarna för samer.

Hur känns det att få motta SSR:s hederspris?

- Jo, det känns ju väldigt bra naturligtvis och jag sa ju också att det är väldigt glädjande men jag gör det med ödmjukhet också, säger Lars Thomasson.

Lars Thomasson tilldelas SSR:s hederspris 2013 med motiveringen att han är en förgrundsgestalt inom samisk politik. Han får priset för hans outtröttliga kamp för samiska rättigheter och hans idoga forkskargärning som sträckt sig över årtionden. Själv är Thomasson mest stolt över att ha blivit utnämnd till hedersdoktor 1994.

- Det är ju så här förstår du, jag har ju forskat också. Men det är ju så att i Sverige har vi ett klassamhälle och är man doktor, då går det bra, då har man lite garanti för att man är en riktig forskare. Jag blev ju hedersdoktor och det tyckte jag var strået vassare, säger Lars Thomasson.

Hederspristagaren föddes i en renskötselfamilj men valde tidigt att utbilda sig akademiskt. Efter sin utbildning har Lars Thomasson under en tjugoårsperiod haft ett flertal förtroendeuppdrag inom SSR. Han har även suttit som ledamot i Nordiska samerådet och i styrelsen för Samernas folkhögskola. Dessutom har han varit delaktig i de utredningar som legat till grund för Sametingets bildande.

I våras hedrades han också av Vaartoe/ Cesam, centrum för samisk forskning, genom att de uppkallade ett årligt symposium efter honom. Nu är han åter i rampljuset, vilket betyder mycket för honom.

- Jo, det betyder mycket, min karriär är ju slut så att säga, men det betyder att jag fått ett erkännande för att jag jobbat mycket och länge. Det värmer och det ska jag leva på, säger Lars Thomasson.

Efter att Lars Thomasson mottagit både blommor, diplom och ett ljus som ska representera den samiska glöden hänförde han publiken med ett tal om hans 20 år vid SSR.

Under galamiddagen certifierades även två nya samiska renförädlingsföretag. Idre Ren AB och Thomassons Vilt är nu Renlycka-godkända företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".