Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotland

Kalkbrytningen måste prövas på nytt

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 08.48
Det tänkta kalkstenstäktet vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/SR Gotland.

Den omstridda kalkbrytningen i Bunge på Gotland måste prövas på nytt. Högsta domstolen (HD) meddelar i dag att företaget Nordkalks tillstånd för brytning undanröjs. Det innebär att motståndarna till brytningen har vunnit striden om kalkbrottet - åtminstone tillfälligt.

HD kräver nu i domen att det görs en sammanhållen tillståndsprövning av alla effekter som brytningen kan få på naturen i området.

De kritiserar - indirekt - den tidigare rättsliga hanteringen av ärendet där en domstol, Mark- och miljööverdomstolen, gav Nordkalk tillstånd till brytning medan den regionala miljödomstolen sade nej.

I första hand är det Mark- och miljööverdomstolen som kritiseras. Hanteringen ledde till att det blev en uppdelning i en dom om tillåtlighet och en dom om tillstånd, utan att någon sammanhållen miljöprövning gjordes. HD ger därmed Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen rätt i deras kritik av hur ärendet skötts.

Glädje hos naturskyddsföreningen

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen (SNF), var mycket nöjd efter beskedet från HD.

-Vi vann. Nu räknar vi med att på sikt kunna rädda hela området, säger han.

Han säger också att föreningen, i händelse av ett negativt besked från HD, var beredd att driva frågan till sin yttersta spets.

-Vi hade i så fall tänkt driva det hela på EU-nivå, säger han.

Mikael Karlsson har anledning att känna sig som en vinnare i mer än ett avseende. Striden om kalkbrottet är inte den enda som SNF vunnit på sistone. Man har även gått segrande från de infekterade konflikterna om strandskyddet och vargjakten.

-Vi vinner i högre instans. Det måste väl betyda att lagstiftningen ofta tolkas felaktigt i domstolarna, säger han.

Prövning på nytt

Högsta domstolen konstaterar i beslutet att det inte skett någon fullständig prövning av kalkbrytningens effekter på miljön i de två Natura 2000-områden som gränsar till kalkbrottet. HD påpekar att detta är absolut nödvändigt.

Reglerna i den svenska miljöbalken vilar på EU:s art- och habitatdirektiv som kräver att ett projekt bara får godkännas om en nationell myndighet har försäkrat sig om att det berörda området inte kommer till skada. Så har inte skett i det här fallet.

Beslutet innebär att hela målet återgår till den regionala mark- och miljödomstolen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".