Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Min Geaidnu vill arbeta utan allianser

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 13.54
"Jag tror absolut att det är genomförbart"
(2:18 min)
Ol-Johan Sikku.

Min Geaidnu föreslår ett nytt öppet arbetssätt för Sametinget i ett personligt brev till alla Sametingets ledamöter. I brevet skriver Min Geaidnus vägvisare Ol-Johan Sikku att man borde lämna partipolitiken och istället börjar arbeta fråga för fråga, oavsett sitt partis ståndpunkt.

- Det som vi måste göra nu, det är att förändra Sametingets organisation och arbetssätt. Verkligen ta ansvar då vi är valda av det samiska folket, säger Ol-Johan Sikku.

-Det här arbetssättet är ju att man inte ska ha allianser utan man ska arbeta fråga för fråga och sedan få bra beslut. Tror du att det är genomförbart?

- Jag tror absolut att det är genomförbart, därför att vi har kopierat det svenska systemet med partier och att partierna ska hävda sina ord fast man egentligen tycker samma sak som alla andra. Vi måste se Sametinget som en helhet, Sametingets 31 ledamöter och de ledamöterna måste tillsammans ta ansvar för samiska rättigheter. Jobba emot exploateringar som emot gruvexploateringar och sociala frågor, språkfrågor. Då blir vi betydligt starkare än att vi har en intern, som jag ser en väldigt onödig, debatt, säger Ol-Johan Sikku.

-Ni säger i brevet att ni inte har avsikt att medverka i någon allians. Men om andra partiers ledamöter inte följer era avsikter, ställer Min Geaidnu upp i någon allians?

- Jag tror ju inte på det här med allianser, en så kallad alliansregering innebär ju att man samlar minst 16 ledamöter som stödjer en viss grupp. Det innebär då att man strider mot de här 15 som är i så kallad opposition. Jag tror att det systemet är förlegat, det för inte det samiska framåt. Vi måste ta ansvar för ett betydligt större jobb för det samiska mot regeringen, skapa självstyre. Vi har ju mycket större hot än att debattera mot en intern opposition. Det leder ingenstans, säger han.

Nu har ni skickat ut det här brevet, har du hört några åsikter från några ledamöter eller partier?

- Vi har inte fått någon direkt reaktion än, men vi förutsätter att det här blir en diskussion mellan ledamöterna men även partierna, säger Ol-Johan Sikku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".