Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÁPMI

Sametingets datortrafik övervakas av USA

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 15.16
"Det är lite obehagligt"
(2:04 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Sametingets datortrafik övervakas av Amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA, national security Agency. Alla mail som skickas ut av Sametinget lagras och avläses av amerikanska hemliga säkerhetstjänsten Prism, innan den når ut till sin rätta mottagare.

Det förvånar Håkan Jonsson, Jakt och fiskesamernas ordförande, då han uttrycker Sametingets sysslor som ointressant för amerikanska staten.

- Jag blir förvånad över att någon skulle vara intresserad och veta vad vi sysslar med på Sametinget, säger han.

Så det är inga hemliga brev som ni skickar till varandra som ingen annan får ta del av?

- Man behöver inte gå nätet och smygtitta för att se vad vi sysslar med, men visst det känns lite det obehagligt, säger Håkan Jonsson.

Allt som Sametinget sänder genom e-mail hamnar i den Amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA, National Security Agency, för övervakning innan den når ut till sin rätta mottagare. Prism heter avlyssningsprogrammet som används för att lagra informationen och som sedan kan läsas av amerikanska myndigheten. Hur man kommer åt Sametingets e-mail är genom externa spamtjänster som är hjälp för att rensa bort onödig, skadlig vara som kan förekomma i mail.

Men trots att allt i Sametinget är offentligt, så uttrycker datorsäkerhetsexperten Per Niila Stålka att det finns information hos Sametinget som kan användas emot dem.

- Ser man i ett lite större metaperspektiv så är Sápmi en attraktiv region. Det finns oerhört mycket råvaror här. Sápmi kommer att ha en allt större inflytande och en allt större vikt i den framtida storpolitiken. Om man nu kommunicerar i Sametinget, skriv på samiska så minskar ju möjligheten att amerikanska myndigheter kan ta del av din information, säger Per Niila Stålka.

Sametinget är inte ensam om att bli övervakad av NSA, skolinspektionen använder sig också av externa spamtjänster som gör så att deras information är tillgänglig för Prism. Ingrid Inga, samelandspartiet, har länge tänkt till om vad hon skickar ut.

- Jag har sedan länge förstått att man ska vara försiktig gällande e-post. Man får ju gissa att någon där ute kan kolla på vad jag skriver och vad jag har skrivit till andra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".