Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JIELLEVÁRRI

Röstskolkarna flest i Gällivare

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 08.40
"Vet inte vad politikerna vill eller deras visioner"
(1:38 min)
Gällivare.

Gällivare kommun var den av alla samiska förvaltningskommunerna som röstskolkade mest. Det var bara 51 % valdeltagande i kommunen.

Tony Kuorak från Gällivare är en av dem som inte röstade och han säger att anledningen är att han inte har något stort förtroende för sametingspolitikerna.

- Det finns inget intresse för mig att rösta. Man vet inte riktigt vad politikerna vill eller deras visioner. Och så har de ju krånglat så in i norden ett par år bakåt i tiden, och de verkar inte komma överens. Det skapar inte riktigt något förtroende, säger Kuorak.

Sameradion har med Sametingets röstlängd som grund gått igenom det totala valdeltagandet från sametingsvalet den 19 maj, både för brevröstningen och vallokalsröstningen.

En tydlig trend är ju närmare fjällvärlden, desto högre valdeltagande.

Gällivare kommun är dock ett undantag - där röstade endast 51 %. Tony Kuorak tror att det beror på de interna bråken, och att de inte lyckats fånga röstarnas intresse.

- Lyckas man byta styrelse ett par gånger under en mandatperiod så undrar man ju. Och så vill politikerna komma tillbaka efter de avgått, och det får de lov till. Vad sänder det för signaler? Det finns det inget att rösta på egentligen, men vet inte vilken nytta man gör med sin röst, säger han.

När det gäller valdeltagandet i de 19 olika förvaltningskommunerna så är Härjedalens kommun den kommun där folk röstade mest, ca 74 % valdeltagande.

En annan tydlig trend är att valdeltagande sjunker kraftigt när man kommer utanför det samiska förvaltningsområdet. Och för att ändra på det tror Tony Kuorak att man behöver ta in nya och unga politiker.

- Jag tror man skulle behöva byta ut dem som vart med länge och få in nytt friskt blod, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".