Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävttse/ Ammarnäs

Företagarna i Ammarnäs satsar tillsammans

Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 13.57
1 av 10
Ammarnäs Wärdshus. Foto: Sophia Rehnfjell
2 av 10
Ammarnäsportalen. Foto: Sophia Rehnfjell
3 av 10
Tjulån
4 av 10
Potatisbacken i Ammarnäs
5 av 10
Utsikt från Potatisbacken. Foto: Sophia Rehnfjell
6 av 10
Utsikt från Potatisbacken. Foto: Sophia Rehnfjell
7 av 10
Utsikt mot Nolsia, norra delen av Ammarnäs.
8 av 10
Wärdshusets nybyggda stuga
9 av 10
Ulf Johansson
10 av 10
Raningen i Ammarnäs: Foto: Sophia Rehnfjell

I den lilla byn Ammarnäs i Västerbotten slutar vägen och fjällen tar vid. Här satsar företagarna friskt på att samarbeta för att skapa arbetstillfällen.

Cirka nio mil från Sorsele tornar portalen upp som hälsar dig välkommen till Ammarnäs och Vindelfjällens naturreservat. Framför dig ser du slalombacken och när du kört över Tjulån är du framme. Det samiska namnet på byn, Gävttse- skål, passar väl ihop med naturen. Just nu kokar hel byn av framtidsanda.

-Det går inte bara samarbeta mellan samiska företag, då får vi liten service, man måste samarbeta med alla och då man kommer in till Ammarnäs, när man åker genom portalen då är hela Ammarnäs i ett paket. Alla måste hjälpa till att ta hand den här gästen, säger Osvald Jonsson.

Osvald Jonsson, Grans sameby är vad man kan kalla en veteran på turism i Ammarnäs, sedan 1987 har han framgångsrikt drivit Fjällhästen AB. Nu är han med och skapar "Destination Ammarnäs", en satsning mellan de lokala företagarna. Bland annat har både Hotellet och liften genomgått ett ansiktslyft, nya upplevelsepaket bildas och det samiska blandas i en mix med den anrika nybyggarkulturen i området .

Hur känns det nu, inför en sån här satsning, du som har hållit på så länge, har du blivit taggad igen?

- Väldigt intressant och spännande men det är mycket jobb, säger Osvald Jonsson.

Tillsammans ska man göra Ammarnäs till Europas bästa vandringsområde. Främst satsas på dagsvandringar som avslutas med ett glas vin i handen i byn. Vind, vyer och värdskap ska sätta Ammarnäs på kartan. Från Ammarnäs är det bara cirka 2,5 timmes resa till fyra flygplatser, något som många turister redan har vetskap om.

- Satsa på lokal förädlad mat, det är oerhört viktigt, det har lett till att folk åker från när och fjärran för att äta hos oss idag, så det har gått väldigt bra för oss den biten, säger Ulf Johansson, Ammarnäs Wärdshus.

Ulf Johansson och hans familj tog över Ammarnäs Wärshus 2004. Deras målsättning var redan från början att satsa på kvalitativ mat. Alla råvaror införskaffas lokalt och detta har lett till att värdshuset 2008 prisades till "Årets vildmarkskock". Ulf är mer än positiv till den gemensamma satsningen som sker i Ammarnäs.

- Jag brukar säga det att alla företagare ska hålla det de är duktiga på och strunta i resten, det finns alltid andra som kan ta hand om det de är duktiga på, säger Ulf Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".