Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Japan

Ainu kräver tillbaka förfäders kvarlevor

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 05.00

Japans urfolk Ainu folket för en kamp för att få tillbaka kvarlevor från sina förfäder. Tidigare i år avslöjades det i en undersökning från Japans departement för utbildning, kultur, sport, forskning och teknologi att benrester från över 1600 Ainu individer finns bevarade på elva olika universitet utspridda över hela Japan.

Ainufolket är traditionellt ett fångst- och jaktfolk med ett eget språk, kultur och religion med en naturtro.

Fram till 1868 levde Ainufolket nästintill isolerade med undantag för byteshandel och i sekelskiftet till 1900-talet blev de tvångsassimilerade och mycket av kulturen gick förlorad såväl som rättigheterna till jakt och fiske.

Benresterna har samlats ihop från gravar mellan åren 1873 och 2011 för antropologiska undersökningar främst på kranium.

Universitetet i Hokkaido har den största mängden kvarlevor, med benrester från 1027 individer och en stämningsansökan har lämnats från en grupp från Ainu (folket) som vill se att kvarlevorna från deras förfäder återlämnas till dem.

Advokaten som företräder ainu menar att detta manifest är en viktig milstolpe för urfolks rättigheter i Japan, då detta är det första fallet där ainu har insisterat för sin urfolksställning och också för återlämnadet av sina förfäders kvarlevor.

Enligt Japansk civilrätt kan kvarlevor bara återlämnas till en ättling av den avlidne. Ainufolket menar å sin sida att kvarlevorna tillhör hela stammen då man som enskild inte tog hand om den döde, utan hjälptes åt.

Det var inte förrän 2008 som den Japanska regimen tog ett beslut som erkände ainufolket som ett urfolk. Man uppskattar att det finns mellan 25 000 till 200 000 Ainu kvar i Japan idag.

Elena Walkeapää
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".