Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMETINGSVALET

Tjugo sametingskandidater röstade inte i valet

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 12.32
20 sámedikki evttohusa eai jienastan válggas
(1:00 min)
En väljare lägger sin röst i valurnan under sametingsvalet 2013. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi

Valdeltagandet sjunker i sametingsvalet - det har tidigare konstaterats. Och inte ens alla som kandiderar på partilistorna röstar. Sameradions granskning visar att 20 kandidater har skolkat - eller fått sin röst underkänd. Av dessa hör sju till Samelandspartiet.

Sameradion har gått igenom Sametingets röstlängd efter valet den 19 maj - där finns 8322 röstberättigade namn och intill varje namn noteras om personen har lämnat en godkänd röst som kan räknas in i valdeltagandet.

4531 röster godkändes och det gav ett valdeltagande på 54 %. 285 kandidater ställde upp för val fördelat på nio partier - av dessa kandidater är det alltså 20 som antingen inte röstat eller fått sin röst underkänd.

Tre av dessa har dessutom blivit invalda som ersättare i Sametinget; Magnus Rehnfeldt och Barbro Poggats, Samelandspartiet och Jonas Stenberg, Skogssamerna.

- Jag hade inte möjlighet att rösta på valdagen. Men med bättre planering borde jag ha kunnat rösta i förväg, säger Jonas Stenberg.

Barbro Poggats vill inte kommentera varför hon inte röstade och Magnus Rehnfeldt säger att han poströstade, och förstår inte varför hans röst blev underkänd.

Andra av de kandidater som Sameradion varit i kontakt med säger att de varit till fjälls och inte kunnat rösta av den anledningen. Några säger sig ha röstat via brev och har svårt att förstå hur deras röst kunnat bli underkänd.

Men detta är ett öde de delar med många andra - inte mindre än 168 brevröster blev nämligen underkända, framförallt för att de saknade fullständiga namnteckningar.

Antal ledamöter per parti som ej röstat:

Samelandspartiet: 7
Vi samer: 5
Skogssamerna: 3
Guovssonásti: 2
Jakt- och fiskesamerna: 1
Samerna: 1
Min geaidnu: 1
Landspartiet svenska samer: 0
Albmut: 0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".