Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotland

Almedalen är bra även för samer

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 05.17
"Bara man får sin röst hörd så kan det faktiskt påverka"
(2:18 min)

Almedalsveckan är i full gång och nere på Gotland är även Saminourras ordförande Per Jonas Partapuoli.

- Just nu håller jag på med koncentrationer för en EU- rapport som vi ska lämna in till en ungdomskonferens som ska hållas i Litauen så det är de lite  mötena jag håller på med nu.

Per Jonas Partapouli tycker att det är spännande att representera Sáminourra och han träffar många olika slags människor som är intresserad av Sáminourras arbete.  Per Jonas Partapouli  hinner inte träffa några politiker, men om han skulle haft chansen skulle han velat ta upp ämnet gällande just den fråga som Saminorra valt att fokusera på.

-  Om jag hade fått möjligheten att träffa nån, så hade det ju absolut varit kring just den fråga som Sáminorra kommer att fokusera på under det kommande året. Det med att vi måste få ett större inflytande, självbestämmande över land och vatten vilket är en otroligt central fråga när det gäller till exempel gruvbommen och exploateringen som sker i Sápmi och i Sverige och där vi samer har  väldigt lite att säga till om, knappt alls. Och där det egentligen handlar om våran framtid.

Det främsta som Per Jonas Partapuoli vill göra är att synliggöra Sápmi och det samiska samhället för politiker och journalister är väldigt omedvetna och de har lite kunskap  om vad som är viktigt för samer. Det är viktigt att visa upp den värld som samer lever i, vilka problem och utmaningar som det samiska samhället ställs inför.

Per Jonas Partapouli tycker att Almedalen skulle vara ett bra verktyg för att få sin röst hörd just för att det finns många politiker och jonarlister.

- Jag hade gärna velat att sametinget SSR, renägarförbundet Sámieatnam ja, många samiska organisationer hade varit nere här och haft egna så kallade event, föreläsningar, så jag tror att det ger oss möjligheter till vidare arbete. Det är så att det är väldigt mycket politiker här, det är väldigt mycket journalister här så att bara man är synlig, bara man får sin röst hörd så kan det faktiskt påverka så därför är Almedalen  tror jag en arena som Sápmi måste rikta in sig på i framtiden, säger Per-Jonas Partapuoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".