Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotland

Urfolksmormor tycker Almedalen är viktig

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 06.13
"Vi måste tänka på de kommande sju generationerna"
(1:39 min)

Inte bara ministrar och partiledare, utan också amerikas urfolkskvinnor höll seminarium i Almedalen förra veckan. Mona Polacca; från hopi folket i USA, är en av 13 urfolkskvinnor som reser runt tillsammans världen och framför sina visioner om hur den ska bli bättre. Almedalen var en intressant plats tyckte hon.

– Det var mycket intressant. Det är bra när folk som politiker och andra makthavare tar sig tid och pratar med varandra om vad som är bäst för folket, säger Mona Polacca.

Mona Polacca tillhör hopi folket i Arizona, men även aavasupai- och tewa folken också dem i USA. Hon gillade Almedalsveckan, hon uppskattade att politiker träffades och diskuterade vad som var bästa för folket, samt att de delade ideer med varandra.

Vad kan urbefolkningar lära dagens samhälle? Så hette seminariet som hon höll i Almedalen. När jag träffar henne efteråt, i Stockholm, berättar hon att det budskap hon framförde i Almedalen var att vi alla har samma grundläggande behov.

– Vi har alla samma grundläggande behov, tillgång till ren luft, rent vatten och tillgång till marker i god kondition, så vi kan få bra mat.

The International Council of Thirteen Indigenous Grandmothers, det internationalla rådet av tretton urfolksmormödrar, som Mona Polacca tillhör, reser runt världen ochför fram budskapet om att vi alla är sammankopplade med varandra genom att vi har samma grundläggande behov.

De vill påminna beslutsfattare om att det är viktigt att tänka på framtiden.

Grandmothers budskap är att tänka sju generationer framåt. Det måste finnas något kvar åt dem. Och oavsett var i världen man är så påverkar det man gör världen vi lever i.

– Grandmothers arbete är mycket fokuserat på framtiden. Vi pratar om de kommande sju generationerna. Vi måste tänka på dem, säger Mona Polacca.

Anna-Maria Ahlén
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".