Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Udtja sameby

Kalvningshagar kan orsaka infektion

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 07.49
"All erfarenhet visar att renar mår bäst av att få ströva fritt"
(2:07 min)
Foto: Carl-Mikael Utsi.

Nyligen har Udtja samebys renhjord drabbats av en ovanlig infektion som infekterar renens tandkött. Det är nästan bara kalvar och vajor som blivit smittade och kalvning i hage är orsaken. Birgitta Åhman, professor i renskötsel, säger att kalvning i hägn oftast inte är så bra och sjukdom är en av nackdelarna med det.

- Att ta in renar i hägn och utfodra dem är alltid en risk. Många renar på en liten yta ger större chans för att bli smittad av olika sjukdomar. Djuren bli stressade och så kan de konkurrera om maten, säger Åhman.

De renskötare som har sina renhjordar i hägn under kalvning gör det oftast för att förbättra konditionen på vajorna och kalvarna när betet vart dåligt under vintern och våren. Men också för att skydda hjorden från rovdjur. Dessa är fördelarna med den här metoden, men renarna kan lätt få diverse sjukdomar och infektioner av kalvning i hägn.

- All erfarenhet visar att renar mår bäst av att få ströva fritt. Att ta in dem i hägn är en nödlösning och man vill ju hitta andra lösningar på hur man kan skydda renar från rovdjur, säger Åhman.

Det finns i dagsläget inte någon statistik eller siffror på hur vanligt det är att renskötare har sin renhjord i hägn under kalvning. Men Birgitta Åhman, proffesor i renskötsel säger att det är en relativt ny metod och ganska ovanlig i Sverige och i Norge. I Finland är det dock mer vanligt, där använde man denna metod redan på 80-talet.

- I Finland har man hållit på bra länge. I de områden man har renar i hägn så har man väldigt mycket utfodring av renar. Och det kan hänga ihop med att många renägare där också är bönder och odlar sitt eget foder. De i Finland kanske inte äger så många renar, det handlar ju om hur mycket djur man har också. Säger Birgitta Åhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".