Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt åteljakt på björn

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 10.49
"Ja, alltså man har inte sett fördelarna med åteljakten men man har heller inte
(2:06 min)
Björn på Skansen. Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix

Försöken med björnjakt med hjälp ut av lockbete, så kallad åteljakt som testats i flera län dom senaste åren har inte resulterat i en enda skjuten björn vid lockbetesplatserna.Trots det tillåter Naturvårdsverket i sommar fortsatt åteljakt på björn i flera län.

Åteljakt, när köttrester från vilda djur eller till exempel majs läggs ut i skogen så att björnarna lockas till ett gömställe där jägarna väntar, förbjöds 2001 av rädsla för att björnar kunna bli för närgångna. Sedan tre år tillbaka har metoden testats igen i Västerbotten, delar av Dalarna och i ett par samebyar i Norrbotten, främst med argumentet att björnjakten trots allt blir säkrare med välriktade kontrollerade skott från kojor och att honor med ungar skulle kunna undvikas.

-Ja, alltså man har inte sett fördelarna med åteljakten men man har heller inte sett några nackdelar att det skulle bli problembjörnar.

Rune Stokke, renskötare i Kåbdalis i Jokkmokk, som deltagit i försöken hoppas att jaktmetoden ska bli permanent. Framförallt har den visat sig spara tid när hunden Wille kunnat släppas vid en åtelplats som haft björnbesök under natten förklarar han.

-Att man kommer dit med en hund som kanske tar tio timmar gamla spår och får en spårstart där och sen kanske spårar efter björnen för att sedan släppa hunden. Om man ska göra det på måfå så är jakten egentligen hopplös.

Men det var inte det som var tanken med att prova åteljakten igen, även om fem djur visserligen fällts på det här sättet under de senaste försöksåren.Däremot har ingen björn skjutits vid dom totalt 176 lockbetesplatser som testats, förklarar Michael Schneider på Naturvårdsverket.

-Ja, alltså på det sättet har den här metoden inte varit lyckad eftersom man inte har skjutit någon björn när man har suttit och väntat.

Anledningen tros vara att det inte längre är tillåtet att jaga lika långt in på kvällen som det var innan jaktmetoden förbjöds och att det är tidskrävande för jägarna, menar Michael Schneider. Till nästa års licensjakt på björn hoppas Naturvårdverket ha bestämt om jaktmetoden ska skrotas eller öppnas upp i alla björnlän och i så fall vilka villkor som då ska gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".