Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rätt grillmetod minskar canserrisk

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 12.08
Grillad aborre. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Livsmedelsverket råder alla som grillar att vänta tills flammorna lagt sig.

Livsmedelsverket råder alla som grillar att vänta tills flammorna lagt sig.

-Man har inte hört att någon har dött av att få grillrök i sig. Men rent generellt kan man ju säga att antingen om det är grillrök eller brandrök så ska man försöka undvika att stå direkt i den, säger projektledare Henry Persson på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som analyserar bränder och spridning av rök.

Marinerade grönsaksspett, laxbitar och köttbitar som fräser till över kolbädden. På sommaren tillagas maten på engångsgrillen i parken eller på klotgrillen hemma på verandan.När köttet får kontakt med värmen från grillen bildas nya föreningar och ämnen frigörs som den som grillar får i sig via röken och via stekytan på maten.

Några av ämnena går under namnet polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Flera av dessa är cancerframkallande, såsom bensapyren.Om grillandet görs på fel sätt så blir halterna höga.Fel metod är att lägga köttet på grillen när det fortfarande slår flammor.

-När det flammar blir det ganska mycket av de här PAH:erna som lägger sig på det du ska grilla, säger Lilianne Abramsson Zetterberg som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Därför är det också viktigt att se upp så att inte marinad eller mat hamnar på grillbädden, eftersom det skapar nya flammor.

En rapport från Livsmedelsverket bygger på analysen från karrébitar och kryddiga korvar som 29 personer fick med sig hem och grillade under sommaren 2012.

I testet användes klotgrill med grillkol, klotgrill med briketter, öppen kolgrill, gasgrill och öppen gasgrill.

-Vad vi kom fram till är att om man är försiktig och väntar tills det blir glöd och ser till att det inte droppar ned fett, då var halterna förhållandevis låga av de här ämnena oavsett grill, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

-Gör man det så kan man grilla ganska ofta utan att vara ängslig för hälsan, säger hon.

Men om grillandet görs på fel sätt flera gånger är risken större att det bildas cellskador av PAH:erna.

-Det här kan leda till att cellerna delar sig för fort och kan i förlängningen resultera i cancer, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Ellen Andersson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".