Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mayafolk kan lära mycket av samer

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 09.18
Foto: Máret Eli Buljo /NRK

Guatemalas ambassadör i Norge, Martita Estrada besökte igår Karasjok.

Hon har kommit för att lära sig om andra urfolk, och hon säger att hennes folk - Maya folket - har mycket att lära av samer.

- Styrkan samerna har är mycket stark, säger ambassadör Martita Estrada.

Republiken Guatemala har sedan 1970 präglats av stor social och politisk oro, vilket ledde till en fullständig militarisering av landsbygden och gerillagrupper, krävande jordreform och sociala rättigheter.

De indiska civila har utsatts för massiva övergrepp, och Estrada sa att det var väldigt svårt att vara öppna med sin identitet. Och ännu svårare att tala om ursprungsbefolkningars rättigheter.

Förhandlingarna mellan regeringen och gerillan registrerades i Oslo 1990, och 1996 undertecknade vapenvila mellan parterna. Hon tror att detta var en vändpunkt.

- Förra året slutade mayaindianerna den trettonde b'aktun, vilket är den sista cykeln av Mayakalendern. Vi börjar en ny era nu, och vi ser att stora förändringar i samhället i Guatemala, säger Estrada.

Estrada har varit Guatemalas ambassadör i Norge i åtta år och hon är mycket nöjd med detta.

- En av förändringarna är att myndigheterna i Guatemala prioritet nu ursprungsbefolkningar och särskilt kvinnor. Och ett bevis på det är att jag som en infödd kvinna har fått sin utnämning till ambassadör, sade Estrada.

Ambassadören säger att hon vet att samer bor i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Men det är i Norge antalet samer är störst, särskilt i Kautokeino och Karasjok, det är därför hon har valt att resa dit.

- Vi kommer att skicka ett meddelande till Guatemala och berätta vilka styrkor det samiska folket har. Det finns mycket kvar att göra, och Sami är ett bra exempel på styrkan i den inhemska befolkningen, säger Estrada.

Hon säger att hon har förälskat sig i Norge och av styrkan hon har sett, kommer hon att dra nytta av sitt jobb som ambassadör.

 Máret Eli Buljo, NRK Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".