Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen: Underlaget gällande Kallak är otillräckligt

Uppdaterat fredag 29 november 2013 kl 15.43
Publicerat fredag 29 november 2013 kl 13.10
Hör intervju med länsstyrelsens David Berggård om yttrandet
(4:58 min)
Niklas Spik från Jåhkågasska sameby, tycker att det ser ljusare ut efter länsstyrelsens yttrande angående beartbetningskoncession i Kallak. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

I ett yttrande till Bergsstaten anser länsstyrelsen att Jokkmokk Iron Mines AB:s ansökan och miljökonsekvensbeskrivning gällande Kallak har brister. Det går inte att bedöma om gruvverksamhet är lämpligt i det aktuella mark- och vattenområdet, skriver länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen har JIMAB har inte tillräckligt tydligt visat hur den planerade gruvnäringen kommer att påverka rennäring, natur- och kulturvärden, energiproduktion, kommunikationer med mera.

"Det får inte råda några tveksamheter vilken påverkan gruvverksamheten kommer att medföra", skriver länsstyrelsen på sin webbsida.

Ansökan gäller bearbetningskoncession Kallak K nr. 1 inom Jokkmokks kommun.

Länsstyrelsens yttrande togs försiktigt positivt emot av Niklas Spik från Jåhkågasska sameby.

 – Man jublar ju inte direkt, men det är ju bra. På väg åt rätt håll.

Enligt Spik så var det väntat att länsstyrelsen skulle ha synpunkter på att gruvbolagets miljökonsekvensbeskrivning inte var tillräckligt tydlig. 

 -- Det ser ljusare ut. Nu är det bara att vänta på slutgiltiga beslutet, säger Niklas Spik till SVT Ođđasat. 

Länsstyrelsens yttrande med bakläxa till gruvbolaget innebär att processen drar ut på tiden. David Bergård på länsstyrelsens miljöskyddsenhet säger att deras yttrande nu kommer skickas till Bergsstaten och de kommer i sin tur bilda sig en uppfattning i saken.

 – Sedan finns ju möjlighet för bolaget att återkomma i de här frågorna och försöka klargöra vad de menar, säger David Bergård i en intervju med Ekots Nils Eklund.

Den planerade järnmalmsgruvan möttes av stora protester under provbrytningar i somras och har också uppmärksammats internationellt. Till exempel sändes igår ett program i tv-kanalen al Jazeera om gruvplanerna Kallak.

Om fem år om ska gruvbrytningen starta är det tänkt om det till största delen brittiskägda gruvbolaget får som dom vill. Dagens yttrande är inget definitivt nej utan nu får Jokkmokk Iron mines chansen att komplettera sin ansökan om så kallad bearbetningskoncession till Bergsstaten.

I ett senare skede måste även mark- och miljödomstolen ge sitt godkännande. 

Vi har under eftermiddagen sökt bolagets VD Fred Boman för en kommentar utan att lyckas. Jokkmokks socialdemokratiska kommunalråd Stefan Andersson som är positivt inställd till gruvplanerna säger så här till SVT Ođđasat om dagens yttrande.

 – Man pekar på saker som är otydliga och då får man väl anta att bolaget kompletterar sin ansökan då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".