Radio Sápmi

Per Anders Blind president i nytt internationellt fotbollsförbund

Publicerat tisdag 7 januari 2014 kl 14:31
Per Anders Blind hoppas få döma finalen i Viva World Cup. Foto: Privat
Per Anders Blind, president i Conifa. Foto: Privat

Det nya internationella fotbollsförbundet Conifa höll sin första generalförsamling den gångna helgen i Köln. Till president de kommande fyra åren valdes Per Anders Blind från Luleå.

Den internationella fotbollsorganisationen Conifa bildades förra sommaren och nu efter nyår hölls det första generalförsamlingsmötet. Per Anders Blind är en av initiativtagarna till Conifa och han valdes också till organisationens första president, ett ämbete som han kommer inneha under de kommande fyra åren.

 – Det känns stort, det är ett stort ansvar men också inspirerande och utvecklande.

Conifa valde under mötet in 20 fotbollsförbund, ett av dem är Sápmi. De förbund som är med i Conifa kommer inte med i det stora internationella fotbollsförbundet FIFA, exempelvis Tamil Eelam, Kuridstan, Quebeck, Monaco och Padanien.

 -- Det är fantastiskt att möta människor från olika kulturer, säger Per Anders Blind.

Han berättar vidare att det egentligen inte är så stor skillnad mellan FIFA och Conifa vad gäller organisationernas verksamheter.

 – De som är med i FIFA ska vara erkända stater enligt FN:s stadgar och vi organiserar all fotboll utanför FIFA, medlemmar kan vara folk eller geografiska regioner, säger Blind och tillägger att man inom Conifa kommer försöka lägga mest fokus på fotbollen och inte så mycket på byråkrati och politik.

Till sommaren arrangerar Conifa sitt första världsmästerskap Conifa World Cup, som avgörs i Östersund första veckan i juni. Enligt Per Anders Blind kommer 12 lag från fyra kontineter att delta.

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

2 Kommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler