Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Raavrhjohke/Rönnbäcken

Regeringens beslut om Rönnbäcken godkänt

Publicerat fredag 31 oktober 2014 kl 08.37
Foto SVT.

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu resultatet av den rättsprövning domstolen gjort av regeringens beslut att den planerade gruvdriften i Rönnbäcken skulle gå före renägarnas intressen. Resultatet är att regeringen inte anses ha felbedömt fakta eller överskridit sitt handlingsutrymme.

-Vi är besvikna och ledsna men kampen mot Rönnbäckengruvan går vidare, säger Inger Ann Omma, Vapsten sameby.

Vapstens sameby menar i sin begäran om rättsprövning, bland annat att regeringen inte tagit ställning till den sammantagna miljöeffekt som en gruva skulle innebära för rennäringen. Det i sin tur skulle innebära att regeringsbeslutet tagits felaktigt.

Men bedömningen i Högsta förvaltningsdomstolen innebär att planerna på nickelgruvan fortskrider. En gruva i området bedöms kunna ge omkring 1000 arbetstillfällen.

Enligt samebyn är däremot den aktuella betesmarken så viktig att man bara kan ha kvar en fjärdedel av dagens renar, och i förlängningen måste upphöra med renskötsel om gruvan blir verklighet.

Inger Ann Omma tror att det här kan styrka Vapsten samebys och Samerådets klagomål till FNs rasdiskrimineringskommitté, om att regeringens beslut bryter mot mänskliga rättigheter då man anser att samebymedlemmarnas rättigheter inte har beaktats. 

- Jag har inte hunnit läsa beslutet men kan säga generellt att det inte är vad vi hoppades på. Det här styrker vår talan i rasdiskrimineringskommittén, där en av frågorna är om vi missgynnas i den svenska miljölagsstiftningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".