Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige tionde mest attraktivt

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 04.51

Sverige hamnar på tionde plats i en rankning av världens 50 mest attraktiva länder - där Tyskland, USA och Storbritannien i nämnd ordning intar pallplatserna. Men Sverige får högst poäng av de nordiska länderna.

I årets Nation Brands Index (NBI) betygsätts de olika ländernas attraktivitet i fråga om export, samhällsstyre, kultur, befolkning, turism och förmåga att locka till sig investeringar och talang. Undersökningen bygger på 20 125 intervjuer gjorda i somras i 20 länder.

Sverige rankas bland annat högt i frågor som rör samhällsstyre, export samt investeringar och talanger. De svarande är även positiva till Sveriges arbete med mänskliga rättigheter, kamp mot fattigdom och med hållbarhetsfrågor - utom i Indien och Egypten, där människor är mindre imponerade av Sveriges insatser mot fattigdomen och för världsfreden.

Sverige klättrar också i attraktionskraft som turistland.

Den svagaste länken rör Sveriges förmåga att attrahera med hjälp av landets historia och kulturarv.

Svenska institutet, en av sex svenska aktörer som beställt NBI, pekar på att Sverige är "en väldigt stark spelare på den globala arenan" men också att andra länder närmar sig.

Fakta: Undersökningen

Nation Brands Index (NBI) 2014 bygger på 20 125 intervjuer från 20 olika länder; USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Sverige, Ryssland, Polen, Turkiet, Japan, Kina, Indien, Sydkorea, Australien, Argentina, Brasilien, Mexiko, Egypten och Sydafrika.

Alla intervjuer är gjorda den 10-28 juli i år.

Undersökningen är beställd av Svenska institutet, Business Sweden, Visit Sweden, utrikesdepartementet, näringsdepartementet samt kulturdepartementet.

Källa: Svenska institutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".