Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rádio Sápmi

"Samiska patienter osynliga i Sverige"

Publicerat måndag 17 november 2014 kl 15.19
Risten Utsi: Olmmoš gulahalla alkibut go ipmirda kultuvrra ja mahtta giela
(4:05 min)
En läkare kontrollerar blodtrycket med en blodtrycksmanschett. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Det är svårt att se behoven bland samiska patienter i Sverige då man som patient är så van vid att prata svenska och man kanske inte vill vara till besvär berättar Risten Utsi jobbar som läkare i Jokkmokk. Hon har även jobbat i Norge där man är tvungen att erbjuda tjänster på samiska och hon ser vikten i det.

-När jag har haft samiskspråkiga patienter så märker jag att man förstår varandra bättre när man känner till kulturen och har samma språk så jag ser att det är väldigt viktigt, säger Risten

I Sverige idag är det inte så lätt att få träffa en samiskspråkig läkare. Man ligger långt efter Norge när det kommer till samiskspråkig sjukvård.

- Man ser inte heller den samiskspråkiga sjukvårdspersonalens språkkunskaper som en tillgång från chefernas håll, säger Risten Utsi

Förra veckan träffades ett hundratal sjukvårdsarbetare i Tromsö där temat för seminariet var just hur man ska få till samiskspråkig sjukvård. Ole Mathis Hetta är ordförande i Samiska läkarföreningen och att man kommit längre i Norge beror enligt honom bland annat på det engagemang man hade för 30 år sedan.

- I början på 80 talet var samiska doktorer i Norge tuffa och visste vad de ville och gick i bräshen för samiskspråkiga tjänster inom sjukvården, berättar Ole Mattis Hetta.

Det är bra att få igång den här diskutionen så att de som styr ser och läsr sig att det här är något man behöver. men det kommer nog att ta tid tror Risten Utsi.

- Jag tror man behöver jobba politiskt så att myndigheterna ser att det här är något de måste erbjuda,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".