Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristofferssons kometkarriär: Partiledare över en natt

Publicerat måndag 24 november 2014 kl 14.09
Kristoffersson: Jag har varit kritisk
(5:51 min)

Han kom från ingenstans och nu styr han ett av de ledande partierna i Sametinget. Mathias Kristoffersson har varit kritisk mot hur Min geaidnus partistyrelse hanterat situationen med förre partiledaren Ol-Johan Sikku. Men nu säger han sig ha fått större förståelse.  

Min geaidnus tidigare vägvisare Ol-Johan Sikku avgick efter att partistyrelsen riktat ett skarpt misstroende mot honom.

Därför höll partiet en extrainsatt partistämma i Örnsköldsvik i lördags. Syftet var att välja nya ledare, eller vägvisare som partiet kallar sina ledare. I det här fallet var det två vice vägvisare som skulle väljas, som en tillfällig lösning fram till att ordinarie partistämma i mars nästa år utser partiets vägvisare. 

Till en början såg det ut som ett enkelt val, styrelsen kom till partistämman med två förslag; Christina Åhrén och Sara Larsson, två etablerade politiker som också sitter i den nuvarande styrelsen.

Men när medlemmarna på partistämman skulle rösta så stod det klart att Christina Åhrén hade lämnat sin plats för den alldeles färske politikern Mathias Kristoffersson, från Borgafjäll i Västerbotten.

Enligt uppgift erbjöd sig Kristoffersson under sittande möte att ta på sig uppdraget som vice vägvisare. Partistämman nominerade därefter honom, och mötet valde honom tillsammans med Sara Larsson som partiets vice vägvisare.

Kristoffersson stod på tionde plats på Min geaidnus valsedel inför sametinsgvalet 2013, nu valdes han alltså direkt till ledarpositionen i partiet utan ha gjort någon tid som styrelseledamot.

 – Ja, det kanske kan låta lite konstigt och visst hade vi kunnat rösta annorlunda, men det vi behöver i nuläget är inte strid, utan vi behöver lugn och arbetsro, säger styrelseledamoten Marita Granström.

Enligt uppgift är Kristoffersson kritisk mot hur Min geaidnus partistyrelse hanterade situationen gällande misstroendet mot Ol-Johan Sikku, bland annat att det gick ut i media innan partiets medlemmar fått någon information.

Bland annat det frågar vi honom om idag när han medverkar i Rádio Sápmi, som du hör från kl 15:05 i P2 och P6, här i webbradion eller i Sverigesradio Play-appen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".