Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ubmeje / Umeå

Seminarium om samisk feministisk kamp i Umeå

Publicerat fredag 28 november 2014 kl 06.15
May-Britt Öhman: Övrig feministisk kamp känner väldigt lite till den samiska
(2:12 min)
Maj-Britt Öhman
Sara-Helén Persson, Sara Ajnnak, May-Britt Öhman och Katarina Pirak Sikku i panelen under seminariet. Foto: David Rydenfalk, sameradion.

Att utmana makten - Challenging Power - är temat för den nationella konferensen G14 som i veckan hålls på Umeå Folkets Hus. Ett av seminarierna "Inför lif eller död?" handlar om samisk feministisk kamp.

Vi frågade forskaren May-Britt Öhman och musikern Sara Ajnnak hur viktigt det är med just samisk feministisk kamp.

- Jo, för att det är viktigt, för i vårt samhälle, vårt samiska samhälle så behövs liksom alla människor och jag tycker att det kvinnliga perspektivet hela tiden är underordnat. Det kan vi se på hur många män och kvinnor som finns i Sametinget. Hur många som uttalar sig där och skriver motioner där. Det här är en fråga som är viktig, säger Sara Ajnnak

Är det något som skiljer ut den samiska feministiska kampen gentemot övrig feministisk kamp?

- Jag kan säga att övrig feministisk kamp känner väldigt lite till den samiska. Det är väl det stora problemet att man inte känner till samer. Så vi måste göra oss plats i den övriga feministiska kampen. Ta plats och synas,  säger Forskaren May-Britt Öhman.

Hur viktigt är det att ta plats och synas, Sara Ajnnak?

- Jag upplever att det finns ett större intresse och att samiska kvinnor, särskilt inom renskötseln, faktiskt börjat förstå att man är lite underordnad männen. Till och med jag som kvinna värderar inte de saker som jag bidrar med inom renskötseln, till exempel att ordna med mat, fixa med barnen, logistik runtomkring, ekonomi. Hur ska andra kunna värdesätta min insats om inte ens jag själv kan göra det, för att jag tycker att det viktiga är att vara ute med renen,säger musikern Sara Ajnnak.

Vad säger du om hennes resonemang?

- Ja, men det är ju självklart. Och där tycker jag att vi har att hämta ifrån den redan existerande genusforskningen att värdesätta kvinnors arbete. Där har vi mycket att ta med oss gratis in i det samiska samhället. Det finns allt där, det är bara att hämta det, säger May-Britt Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".