Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Mattias Åhrén: Samer är inte svenskar

Uppdaterat onsdag 17 december 2014 kl 12.10
Publicerat tisdag 16 december 2014 kl 14.22
Mattias Åhrén om Björn Söders uttalande: I sak har han rätt
(4:37 min)
Mattias Åhren Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT Sápmi
Mattias Åhren Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT Sápmi

Samer är inte svenskar, säger samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén och menar att SD:s Björn Söder i sak har rätt. Det är ju därför vi har ett Sameting och rätt till utbildning på samiska, säger Mattias Åhrén. 

Tack så mycket alla ni som har varit med och kommenterat artikeln med Mattias Åhrén. Nu har vi stängt kommenteringen för denna gång.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när Sverigedemokraternas partisekreterare, tillika riksdagens andre vice talman, Björn Söder i Dagens Nyheter gjorde uttalanden om huruvida samer är svenskar eller inte. Nu ger den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén sin syn på debatten och menar att Söder i sak har rätt – samer är inte svenskar.

- Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är därför vi har ett Sameting, rätt till att ha undervisning och utbildning på samiska och det är därför vi har särskilda rättigheter till landområden och naturresurser, säger Mattias Åhrén.

Han menar att det i grund och botten är mer farligare argument att säga att samer är svenskar.

- Därför att det i leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner, menar Åhren.

Det är många som reagerat mot Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders uttalande. Bland andra Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic. Även Diskrimineringsombudsmannen (DO) Agneta Broberg menar att det leder till att samer och andra grupper diskrimineras och särbehandlas i Sverige. Visserligen finns det åsiktsfrihet men när åsikter leder till diskriminering så är det en helt annan sak, säger Broberg.

Mattias Åhrén menar att det finns två olika dimensioner av diskriminering.

- En del är att alla ska behandlas lika. Det är det DO syftar på, men från samiskt och urfolks perspektiv så är den andra dimensionen – att olika behandlas olika. Mycket viktigare att man har rätt till särbehandling om man har en kulturell bakgrund som är annorlunda än majoritetsbefolkningen. Det är ju det som ger rätt till land för samerna, rätt till utbildning på samiska och ett eget parlament, säger Mattias Åhrén.

Mattias Åhrén förstår att folk reagerat på Björn Söders uttalande då de förmodligen är inne på vad man tror är motivet bakom, men att Åhrén menar att uttalandet på ett vis är modernt ur juridisk synpunkt.

- I internationell rätt har det faktiskt slagit igenom, att olika fall ska behandlas olika.

Tror du att fler människor ser den kopplingen?

- Nej, men det kanske sjunker in. Man får gärna ta debatten – om sådana här uttryck, men det får inte bli så att det slår över till det andra hållet. Det är väldigt viktigt för den samiska utvecklingen och samiska rättigheter att vi faktiskt blir sedda som annorlunda än svenskarna, säger Mattias Åhrén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".