Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget överklagar bidrag för underhåll av renvall

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 05.14
Renskötaren kommer att överklaga förvaltningsrättens dom
(1:09 min)
Sametinget. Foto: SVT Sápmi
Sametinget. Foto: SVT Sápmi

Sametinget går nu till kammarätten med en överklagan gällande bidrag till en renägare för underhåll av en renvall.

Sameradion har tidigare i år rapporterat att Sametinget kräver tillbaka bidrag som delats ut för skötsel av renvallar. Och nu vill Sametinget alltså få ett av ärendena prövat i Kammarrätten.   

Det gäller de EU-finansierade miljöersättningarna för underhåll av renskötselområden, som är en del av Sametingets landsbygdsprogram. 

Sametinget har nu överklagat en dom från förvaltningsrätten, gällande bidrag till en renägare för underhåll av en renvall - varpå han byggt renvaktarstuga.

Förvaltningsrätten gav visserligen Sametinget rätt i sitt återbetalningskrav - men det under förutsättning att Sametinget skulle ta fram mer underlag för att visa hur länge renvaktarstugan funnits på renvallen - eftersom detta skulle minska det bidrag som renskötaren fått per hektar.

Sametinget skriver i överklagan till kammarrätten att man anser sig ha tillräckligt med underlag för att begära tillbaka bidragen. Men renskötaren säger till Sameradion & SVT Sápmi att även han kommer att överklaga förvaltningsrättens dom - han säger dessutom att han inte längre litar på Sametinget kompetens och vidare ifrågasätter han varför Sametinget inte gör sina fältkontroller i ett tidigare skede - innan beslut om bidrag tas.

Sameradion & SVT Sápmi har haft kontakt med Sametingets Ingela Nilsson - enhetschef på landsbygdsprogrammet, men hon ville då inte lämna någon kommentar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".