Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rádio Sápmi

Delikatesser till nyårsafton

Publicerat tisdag 30 december 2014 kl 13.23
Máret Rávdná Buljo: Mielga lea mu mielas okta dain buoremus osiin bohccos
(8:51 min)
Máret Rávdná M Buljo på väg att servera sin förrätt under Sápmi Awards 2014. Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sameradion
Máret Rávdná M Buljo på väg att servera sin förrätt under Sápmi Awards 2014. Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sameradion

I morgon är det nyårsafton och då är det familjen, raketer och mat som står i fokus och det samma gäller för Sápmi Awards vinnaren i kocktävlingen Máret Rávdna Buljo.

För Máret Rávdna Buljo är maten viktig på nyårsafton och i år ska hon laga rökt renbringa i ugn och till det serverar hon potatis, morötter och sky. Till efterrätt blir det kokta hjortron ihop med lite citron, vispgrädde och pannkakor som man lägger mjukost i och hasselnötter.

Recept:  

OMMAN SIS BASSON SUOVASMIELGA

4 olbmui

1mielga
2 stuorabastte gusavuodja

4 stuora buđeha
3-4 rušpi

1 unna návrraš
Salti/ bihppor
1 dl mielki/ lákca
(Dahje 1 bastte crème fraiche/ rømme)

4 dl liepma
1-2 stuorabastte jáfut
1 baste gusavuodja

1 dl rapsolju
250gr. Gusavuodja
1/2 fatnása vilgeslávki
1/4 fiskeslávki
Sulli 10 gaskkásmuorjji

Daga ná:

Sázo mielgga ( vai lea álki smávvet)
Bija foarpma sisa ja veahá vuoja vel (1-2 bastte)
Silbafolie badjel ja gasku ommanis.
Bija vel čázi lihttái ( mii gierdá báhkkasa)
vulobeallai lievddistit.

Giesa buđehiid birra silbafolie ja ommán sisa 175'c 45 min.

Cába rušppiid ja vuošša dassážii dipmet.

Cába ja vuošša návraša hui dimisin. Sille čázi ja deatte buvrun. Bija sáltti, ja bihppora jus hálidat.
Sáhtat maid njorrestit veahá mielki dahje lávcca. Dahje 1 bastte crème fraiche / rømme.

Molle gaskkásmurjjiid, Cába lávkkiid ja Molle blenderiin oktan rapsoljjuin. Dasto fierut vel vuoja fárrui.

LUOMEJUKCA
 
4 olbmui

4 dl luopmànat
3 bb sohkkar
1-2 bb buđetjáfut
1/4 sitron
0,5- 1 dl čázi

Njuvddus
1 pk dipmávuostá ( smøreost)
1- 1,5 dl lákca
1-2 bb sohkkár
Čorpmádievva nihtát, hasselnøtter

Bánnogáhkku
2 moni
3 bb sohkkár
5 dl mielki/ lákca
Jáfut
Gusavuodja

Steike bánnogáhkuid, čoaskut daid.
Vuošša luopmániid oktan sohkkariin ja sitruvnnain. Sille daid.
Seagut buđetjáfuid galbmačáhcái ja njoara luomejukcii, duldehastte ja čoaskkut.

Njuvdde bánnogáhkuid nihtánjuvdosiin, Giesa, ja čuohpa čábbát.
Guossot oktan luomejuvccain, Sáhtat vel hervet murjjiiguin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".