Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är turerna i Sameskolstyrelsen

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 06.58

Det är kris i Sameskolstyrelsen med anledning av tillsättningen av rektor på en av sameskolorna. Vi har gått igenom protokoll och mejlkonversation i saken och här är hela historien.

Tisdag 16 december 2014
Sameskolstyrelsens rekryteringsgrupp håller ett telefonsammanträde. Fem ansökningar har inkommit till tjänsten som rektor vid sameskolan i Jokkmokk. Mötet beslutar att kalla tre av dem till uttagningstester, två män och en kvinna.

Måndag 22 december 2014
Rekryteringsgruppen håller telefonsammanträde. Endast de två manliga sökanden har genomfört alla uttagningstester. Rekryteringsgruppen beslutar att rangordna de två till jobbet som rektor. Men två av ledamöterna i rekryteringsgruppen protesterar och menar att rekryteringsgruppen har fått i uppdrag av Nämnden för Sameskolstyrelsen att utse rektorskandidat samt uppdra till skolchefen att anställa denne.

Måndag 29 december 2014
Nämnden för Sameskolstyrelsen sammanträder via telefonmöte.
På ärendelistan finns två saker;
 - Anställning av rektor på sameskolan i Jokkmokk
 - Inkommen fullmakt från ledamoten Hanna Sofie Utsi.

I fullmakten begär Utsi att ledamoten Monica Sandström ska rösta för Utsis räkning i frågan om rektorstillsättningen, men om fullmakten avslås så ska Utsi ringas upp för att delta i mötet.

Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas avslår fullmakten.

Därefter redogör skolchefen för rekrytringsgruppens val av kandidat till posten som rektor på sameskolan i Jokkmokk, vilket är en av de två männen som hade genomfört alla uttagningstester till tjänsten.

Nämnden för Sameskolstyrelsen beslutar genom röstning att jobbet som rektor ska gå till den tredje sökanden, till kvinnan som inte hade genomfört alla uttagningstester och som inte alls fanns med bland rekryteringsgruppens kandidater.

Två av nämndens ledamöter; Gunnel Heligfjell och Monica Sandström röstar på rekryteringsgruppens första kandidat. Men Börje Allas och ledamoten Birgitta Andersson röstar på den kvinnliga sökanden och de vinner majoritet för beslutet genom att Börje Allas i egenskap av ordförande har utslagsröst vid lika röstetal.

Monica Sandström och Gunnel Heligfjell reserverar sig skriftligen mot mot beslutet. Sandström skriver bland annat att Sameskolstyrelsens ordförande inte har tagit hänsyn till den fullmakt som Hanna Sofie Utsi lämnat in till mötet. De vänder sig också mot att ordförande Börje Allas inte tagit hänsyn till rekryteringsgruppens förslag.

Ledamoten Gunnel Heligfjell skriver i sin reservation att Börje Allas brutit mot ett tidigare beslut om att endast de sökanden som genomfört alla uttagningstester kan erhålla rektorstjänsten. Heligfjell skriver också att skolchefen under mötet påtalat att ledamoten Hanna Sofie Utsi finns med på telefon och vill avge sin röst i frågan om rektorstillsättningen, men att Börje Allas har vägrat henne att komma till tals.

"Genom att utesluta Hanna Sofies röst kom Börje Allas i position att kunna göra bruk av sin utslagsröst", skriver Heligfjell.

Efter mötet skriver Monica Sandström i ett mejl att hon inte kommer att justera protokollet från mötet den 29 december på grund av att Hanna Sofie Utsi inte tilläts göra sin röst hörd.

"Jag kräver att mötet görs om så att alla kan göra sin röst hörd på ett demokratiskt sätt", skriver Sandström i sitt mejl.

Börje Allas svarar i vändande mejl att begäran avslås och att ingen har förvägrats att delta på telefonmötet. Dessutom skriver Allas att alla sökanden har informerats om vem som har fått jobbet som rektor.

Fredag 2 januari 2015
Ledamöterna Gunnel Heligfjell, Monica Sandström och Hanna Sofie Utsi riktar en formell misstroendeförklaring mot Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas:

"Vi är övertygade om att, för det fall Sametinget inte entledigar honom från hans uppdrag, uppstår konsekvenser för Sameskolstyrelsen och Sameskolorna som kan ta flera år att få ordning på", skriver de i misstroendeförklaringen.

Söndag 11 januari 2015
Nämnden för Sameskolstyrelsen håller telefonmöte. Sameskolstyrelsens vice ordförande Hanna Sofie Utsi, Gunnel Heligfjell och Monica Sandström hänvisar till arbetsordningen för sameskolstyrelsen och menar att majoriteten av ledamöterna kan utlysa ett extra möte.

Förutom de tre så deltar också skolchefen Björn Hedlund på mötet som sekreterare. Börje Allas och Birgitta Andersson deltar inte, inte heller de fackliga representanterna vid sameskolan i Jokkmokk som också fått kallelse.

Mötet har två punkter på dagordningen:
 - Information om styrelsens situation. 
 - Rektor till Jokkmokks sameksola.

Under informationspunkten beskrivs att tre av Sameskolstyrelsens fem ledamöter har begärt ett extra möte eftersom ordföranden Börje Allas inte har hört av sig efter att mötesprotokollet från den 29 december inte blivit justerat.

Mötet beslutar sedan att anställa en av de manliga sökandena, den som rekryteringsgruppen rangordnade högst, som rektor på sameskolan i Jokkmokk. Mötet ger också skolchefen Björn Hedlund i uppdrag att teckna anställningskontrakt.

Samma dag, söndag den 11 januari, skriver skolchefen Björn Hedlund och den manlige sökanden under ett anställningsavtal på två år som rektor vid sameskolan i Jokkmokk. Enligt avtalet ska han börja jobba redan dagen efter, måndag den 12 januari.

Björn Hedlund informerar om detta via mejl till hela Sameskolstyrelsen.

Efter det svarar Börje Allas via mejl att beslutet som Nämnden för Sameskolstyrelsen fattat är ogiltigt och att det inte finns något annat beslut än det från den 29 december. Allas skriver vidare att han kommer till Jokkmokk för att göra ett ordförandebeslut som ska förtydliga beslutet den 29 december, det vill säga att den kvinnliga sökanden ska få jobbet.

Allas skriver i mejlet med adress skolchefen Björn Hedlund:

"Vägrar du verkställa beslut och order så vidtar jag åtgärder även för det."

I samband med det här mötet den 11 januari så skickar Börje Allas även ett sms till den manlige sökanden som alltså skrivit under ett anställningsavtal som rektor.

Börje Allas skriver:
"Förtydligan. Du är inte anställd av Sameskolstyrelsen. Om du fortsätter i processen kan det få rättsliga konsekvenser för dig."

Mannen som fått jobbet som rektor svarar tillbaka via sms:

"Hej Börje. Red ut detta inom din egen organisation! Jag är en arbetssökande som blivit erbjuden ett jobb. Att du driver dessa frågor mot mig, som politiker, är fel. Jag hänvisar till skolchefen och övriga i nämnden."

12 januari 2015
Börje Allas fattar ett ordförandebeslut där han hävdar att det är mötesbeslutet den 29 december som är gällande. Allas hävdar dessutom att Hanna Sofie Utsi inte alls hade ringt upp och fanns med på mötet. Som bevis för det bifogar Börje Allas en telefonlista från Telia. Dessutom menar Allas att beslutet att anställa den kvinnliga sökanden justerades omedelbart efter att det togs och därför är beslutet gällande. I det här ordförandebeslutet ger Börje Allas skolchefen Björn Hedlund i uppdrag att teckna anställningskontrakt med den kvinnliga sökanden. 

13 januari 2015
Börje Allas fattar ytterligare ett ordförandebeslut där han förklarar mötet den 11 januari som ogiltigt. Allas hänvisar också till arbetsordningen för Sameskolstyrelsen och menar att det endast är ordföranden som har möjlighet att kalla till möte utöver den redan beslutade mötesplanen. Allas skriver i sitt ordförandebeslut: "Alla beslut som följer efter detta falska protokoll på alla nivåer förklaras ogiltiga."

Den 13 januari tar Börje Allas ett tredje ordförandebeslut genom vilket han ogiltigförklarar det anställningskontrakt som skolchefen skrivit under med den manlige sökanden efter mötet den 11 januari. 
"Eftersom det saknas formella beslut i ärendet i laga ordning så förklaras besluten för ogiltig", skriver Allas i beslutet.

14 januari 2015
Heligfjells, Sandströms och Utsis misstroendeförklaring mot Börje Allas stämplas som inkommen handling på Sametingets kansli i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".