Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ruoŧŧa/Sverige

Umesamiskans ortografi dröjer

Publicerat fredag 23 januari 2015 kl 17.13
Håkan Jonsson. Foto: Anna Sunna/Sameradion
Håkan Jonsson. Foto: Anna Sunna/Sameradion

Idag har samisk parlamentariskt råd tillsatt en arbetsgrupp för umesamiskans ortografi. Håkan Jonsson, svenska sametingets styrelseordförande är nöjd.

Enligt Jonsson kräver en ny ortografi genomgångar och en hel del arbete. Detta för att kunna plocka till sig information från det samiska lokalsamhället och för att kunna ha underlag innan beslut tas.

- Det är politik det här också, olika politiska strömningar, ett tag ville man ha gemensamt skriftspråk och därför behöver politiska beslut underlag innan politiker känner sig mogna att ta ett beslut, säger Håkan Jonsson.

Under samisk parlamentarisk råds möte idag har en arbetsgrupp på fyra personer tillsatts för att arbeta vidare mot att slutligen godkänna umesamiskans ortografi.

- Det är ett stort steg att vi lyfter fram en ny varietet. Vi måste vara säkra att vi tar alla besluten rätt för man vet inte, det kan komma nya varieteter som vill lyftas fram och ha en egen ortografi, då måste det finnas strategier på hur man går tillväga, säger Håkan Jonsson.

Varför tar umesamiskans ortografi process så här länge?

- Vi inom samiskt parlamentariskt råd träffas inte ofta, ibland har det fallit mellan stolarna och det är nya styrelser och då börjar det om på nya kulor. Och vi vill ta ett beslut som håller, säger Håkan Jonsson

Är du nöjd över hur långt ni kommit idag?

Jag är jätte nöjd. Vi på svensk sida är jätte nöjda med att ha kommit så pass långt som vi har gjort nu. Jag kan dock inte svara på hur länge till det ska behöva ta, men min förhoppning är att det tas ett beslut så fort som möjligt. Det enda som ifrågasatts i processen är ifall det skulle komma fler som vill godkänna annan samisk ortografi, hur vi gör då och det är mycket speciella förhållanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".