Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Árviesjávrrie/ Arvidsjaur

Snart finns umesamiskan tillgänglig på nätet

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 05.00
Patrik Lundgren: Det är intressant att folk brinner för att bevara umesamiskan
(2:19 min)
Patrik Lundgren, Östra Kikkejaur sameby. Foto: Anna Sunna
Patrik Lundgren, Östra Kikkejaur sameby. Foto: Anna Sunna

I samband med att umesamiskan nu håller på att räddas genom digital satsning, så har Arvidsjaur haft besök av bland annat det brittiska företaget Memrise.

I besöket ingick att spela in korta meningar med umesamer, som kommer att finns tillgängliga för alla över nätet.

Ed Cooke berättar att hans möte med samer gjorde honom imponerad över deras passion för kulturen och över deras ansträngning att bevara språket, säger Ed Cooke, VD för Memrise och pionjär inom språkutlärning.

Idag är det mindre än 100 personer som pratar umesamiska och för att språket inte ska dö ut, så pågår just nu en digital satsning för utlärning och självinlärning. Bakom projektet Viessuoje Mujttuo står Såhkie Umeå Sameförening, föreningen Álgguogåhtie och det brittiska företaget Memrise, som ska göra språket tillgängligt för så många som möjligt över nätet.

Ed Cooke berättar vidare att man spelade in umesamer för att kunna göra en ordlista, som ska vara till hjälp för de som vill lära sig umesamiska.

Inspelningarna kommer att finnas tillgängliga på läroplattformen Memrise innan sommaren och med systemet ska användaren kunna bygga upp övningar pedagogiskt över internet.

– Det är intressant att folk brinner för att bevara umesamiskan. Man tror ju inte i första hand att det ska vara utlänningar som ska intressera sig för ett språk här uppe i Sapmi, men så kan det vara. Själv är jag inte så bra på att prata umesamiska, men i renskiljningen försöker vi bli bättre på språket så att vi kan föra en enklare dialog mellan varandra, säger Patrik Lundgren, som var en av samerna som det brittiska företaget Memrise spelade in.

Projektet Viessuoje Mujttuo kostar cirka 60 000 kronor och finansieras av Såhkie Umeå Sameförening, föreningen Álgguogåhtietill och Umeå 2014 och sträcker sig fram till sommaren.

– När projektet är färdigt, så får vi se vad nästa målsättning blir. Att vi spelar in videomaterial nu det är för att vi vill ha en grund att vila på, men förhoppningen är att ha ett fullständigt videomaterial i framtiden, säger Oscar Sedholm, projektansvarig för Viessuoje Mujttu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".