Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FNgranskning

Lars-Anders Baer: Sametinget är för tamt

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 05.31
Håkan Jonsson :Det här delvis är befogat
(2:56 min)
Lars-Anders Baer. Foto: Per-Josef Idivuoma/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Lars-Anders Baer. Foto: Per-Josef Idivuoma/ Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi
2 av 2
Håkan Jonsson. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi

Före detta styrelseordförande i Sametinget anklagar nuvarande styrelseledning för passivitet. Styrelseordförande Håkan Jonsson menar att det inte var bättre förr.

- Gamla politiken var att bara konfrontera och inte komma med några förslag, säger han.

Istället för att vara på plats i Genève för att höra FN:s råd för mänskliga rättigheter ställa Sverige till svars och fråga hur landet tillgodoser samers rättigheter prioriterade Håkan Jonsson andra resor. Bland annat till Köpenhamn eftersom SPR, Samiskt parlamentariskt råd, ska ansöka om permanent medlemskap i nordiska rådet. Men den resan blev inte av på grund av sjukdom.

- Så fort man får kritik funderar man om det är befogat eller inte. Jag kan väl säga att det här delvis är befogat. Det är klart att det vart bra om vi skulle haft nån där. Men som sagt så har vi inte de resurserna i dagsläget, säger Håkan Jonsson.

Hade de inte vart önskvärt att vara på plats i Geneve för att visa att det här är saker som verkligen tas på största allvar?

- Självklart är det bra om vi skulle vart överallt på alla tidpunkter men nu är inte de möjligt. Vi har ju så många andra uppdrag, säger han.

Enligt Håkan Jonsson har sametinget ändå sagt sitt i det skriftliga svaret till MR-rådet och att när Sverige nu bytt regeringen är det ju egentligen den förra regeringen som inte gjort tillräckligt. Men han säger sig ha en plan som är bättre än de föregående sametingsstyrelsernas:

- Det finns väldigt olika sätt att angripa för att få en förbättring. Man kan ha en konfrontationspolitik och så kan man ha en konsultationspolitik. Från nuvarande ledning har vi prioriterat de senare. Vilket innebär att vi har konsultationer med regeringen och kan komma att utveckla den och bland annat ta upp frågor vi kritiserat sittande regering för, säger Håkan Jonsson.

Lars-Anders Baer, som var sametingets styrelseordförande mellan åren 2001 och 2009 menar att dialogen mellan samer och regering pågått längre än Håkan Jonsson har suttit som styrelseordförande. Och nu går han även längre i sin kritik mot nuvarande styrelseledningen. Han säger att Sametinget blivit för tamt efter hans tid som styrelseordförande:

- Problemet är att det har stått stilla. Framförallt de senaste fem sex åren har det varit stiltje. Sametinget har mest tittat i sin egen navel. Det har varit väldigt lite diskussion med regeringen. Därför menar jag att man måste ta sig samman. Sametinget har aldrig varit så snällt som de senaste fem åren, säger Lars-Anders Baer.

- Gamla politiken var mer eller mindre att bara konfrontera och inte komma med förslag. Historiskt har sametinget inte kommit med något förslag varken när Baer har suttit vid rodret eller fram till idag. Idag är den sittande styrelsens andemening att vi ska komma igång med arbetet, säger Håkan Jonsson.

- Vi tar konsultationerna på största allvar och hoppas vi ska nå framgång. Det här handlar om vilken strategi man ska ha för att nå sitt mål, säger Jonsson.

När kommer konkreta förslag från er vad ni vill?

- Vi har ju en massa frågor vi ska lyfta inte minst med sameministern i nästa vecka. Om bland annat en konsultationsordning, arbetet med en framtida samepolitik, renskötselkonventionen och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".