Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Lokalproducerad el är framtiden

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 12.27
Lokal energiproduktion är framtiden tror miljöexpert
(2:49 min)
Wolfgang Mehl
1 av 2
Wolfgang Mehl.
Deltagarlistan på Arctic Winter conference
2 av 2
Deltagarna i Arctic Winter Conference i Jokkmokk kom från många olika länder.

Vi måste alla göra något och förändra vår livsstil. En oändlig tillväxt är omöjlig. Att ställa om till att även producera elen lokalt är framtiden säger Wolfgang Mehl, energiexpert.
- Priset på energi kommer att bli dyrare och dyrare. Det här är ett sätt att spara pengar och miljö.

Igår avslutades Arctic Winter Conference i Jokkmokk. I tre dagar har 120 forskare, studenter och sakkunniga inom klimatfrågor träffats och diskuterat klimatfrågor. Wolfgang Mehl som varit med och arrangerat konferensen sedan sju år tillbaka anser att vi måste ställa om samhället till lokalproducerad el.

- Solenergi är framtiden, säger han.

Wolfgang Mehl jobbar deltid för Jokkmokks kommun som miljöstrateg. Han har jobbat med klimatfrågor i över två decennier och satt med i Österrikiska förhandlingsgruppen när Kyotoprotokollet kom till för 18 år sedan. Sedan dess har avtalet urvattnats till att idag vara tandlöst menar Mehl. Allt pekar nu på att temperaturökningarna i norra Sverige blir mellan fyra och sex grader och att 90 procent av alla kallfjäll försvinner i Norrbotten.

Wolfgang Mehl menar att alla måste gå från att veta om att vi överkonsumerar och förstör klimatet till att vi ändrar vår livsstil. En av lösningarna för hur vi ska klara av att ställa om samhället och hindra klimatförstörelsen är att gå från fossila bränslen som olja och kol till att producera energi lokalt.

- Vi måste börja åka mer lokalt bland annat. Det går även i Norrbotten, om inte alltid så ibland, säger han.

Hur har du ändrat ditt beteende sedann klimatlarmen kom? Eller kommer du att göra det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".