Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samiska föremål del av kolonialpolitiken

Publicerat tisdag 10 februari 2015 kl 11.08
Jonas Nordin: Jag hoppas på en ökad stolthet
(2:57 min)
Samisk trumma tillbaka i Lycksele/ Sameradion & SVT Sápmi
Samisk trumma som återvände till Lycksele i maj 2014, efter 350 år. Trumman har förvarats på Historiska muséet och Nordiska muséet. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi

Att delvis under tvång samla in samiska föremål var en del av Sveriges kolonialpolitik under 1600-talet. Det är en av utgångspunkterna i ett nytt forskningsprojekt där flera institutioner är involverade.

Sameradion & SVT Sápmi har träffat projektledaren som är verksam vid Historiska muséet i Stockholm.

Det är via forskningsprojektet Att samla Sápmi som fem institutioner, Historiska muséet, Uppsala universitet, Linnéuniversitet, Uleåborgs universitet och Saemien sijte i Snåsa, ska svara på tre huvudfrågor: Varför samlade européer på samiska föremål under 1600-1700-talet? Vilken roll fick samiska föremål i relation till andra samlingar i världen? Vilken roll har samlandet haft för den samiska identiteten?

Jonas Nordin menar att insamlandet av framförallt spåtrummor, sejtar och mänskliga kvarlevor var ett sätta att utöva kontroll över det samiska området. Samiska föremål finns utspridda över hela Europa, men de största samlingarna finns självfallet i de nordiska länderna.

Den samiska trumman har blivit någon av en symbol för insamlandet och övergreppen mot samerna - många trummor beslagtogs och brändes som ett led i kristnandet av samerna. Det finns omkring 80 trummor bevarade, den största samlingen ägs av just Historiska muséet i Stockholm.

Ett led i forskningsprojektet är att kartlägga de samiska samlingarna - men Jonas Nordin hoppas framförallt att projektet kan bidra till samernas egen självbild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".