Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Sametinget viker platser åt partierna

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 09.43
Jonsson: En historisk överenskommelse
(1:38 min)
Håkan Jonsson vid Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Håkan Jonsson vid Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion

Sametingets partier har kommit överens om en ny ordning för tillsättandet av förtroendevalda vid exempelvis omval.

Sametinget har kommit överens om en ny ordning för omval av förtroendevalda i exempelvis nämnder och Sametingets styrelse. Detta under ett möte inför dagens plenum i Sundsvall, där representanter för samtliga sametingspartier deltog.

Fram tills nu har förtroendevalda i Sametinget tillsatts på personliga mandat, där ett avhopp eller en avsättning från en nämnd eller styrelsen har inneburit ett omval.

- Det här har varit ett stort problem flera mandatperioder, där ledamöter har gått ifrån partiprogram vilket har inneburit att det har blivit svåra arbetsförhållanden i många nämnder och styrelser. På det här sättet hoppas vi och tror att vi ska få ett bättre arbetsklimat i Sametinget, att partierna ska kunna gå in och byta ut ledamöter utan att det ska bli någon stor sak av det hela, säger styrelseordförande Håkan Jonsson.

Formellt består alltså samma ordning som innan, men i praktiken har man kommit överens om att istället vika platserna till de olika partierna.

- Det är inget beslut som har tagits, men det är en överenskommelse. För mig var det en historisk överenskommelse. Vi partier kom överens om att det är partierna som har ansvar för ledamöterna och att andra partier inte ska lägga sig i de ledamöter som är förtroendevalda i nämnder, styrelser eller andra förtroendeuppdrag, säger Håkan Jonsson.

Men liksom regeringens decemberöverenskommelse, är Sametingets ”februariöverenskommelse” inte formellt bindande.

- Det här är en överenskommelse som inte är bindande på något sätt annat än att det är ett förtroende mellan partierna som jag hoppas att vi håller under den här mandatperioden. Det skulle gagna samerna, säger Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".