Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jiemtie/Jämtland

Målet är ett urfolkscenter för samisk hälsa

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 17.28
Gun Haetta, chef för SANKS. Foto: Eva Danielsson/ SVT
Gun Haetta, chef för SANKS. Foto: Eva Danielsson/ SVT

Samiskt nationellt kompetenscenter i nord Norge, SANKS har som mål att bli urfolkscenter för psykisk ohälsa. Första steget är avtalet mellan SANKS och Region Jämtland Härjedalen, som undertecknades på tisdagen. 

- SANKS har som mål att vara ett urfolkscenter för all samisk befolkning. Vi önskar att vara med och bidra till att man kan bygga upp kompetansen även på svensk sida och övriga Sápmi. Vi har ganska mycket resurser och det finns inte så mycket resurser i Sápmi, säger Gun Haetta, chef för SANKS och tillförordnad chef för Klinikk psykisk helsevern och rus.

Gun Haetta hoppas att det knyts starkare samarbeten och hon tror att en lösning kan vara mindre center över hela Sápmi.

SANKS är samiskt nationellt kompetenscenter inom psykisk hälsovård och missbruk för den samiska befolkningen över hela Norge. SANKS har även erbjudit hjälp till patienter från Sverige tidigare. Brist på kunskap om samiska kulturen och samers levnadssätt bland hälsopersonalen i Sverige gör att patienter söker sig över gränsen för vård. 

Avtalet mellan SANKS i Norge och Region Jämtland Härjedalen, som skrevs denna vecka är unikt, en satsning för att förbättra hjälpen för psykisk ohälsa bland samer i regionen.

Avtalet innebär att Region JH får stöd från SANKS vid vård av samiska patienter och möjligheten att remittera patienter till SANKS. Kompetenshöjning om samisk kultur och hälsa bland hälsopersonal i regionen finns också med.

Just nu har SANKS personal i Snåsa, Norge och även en psykolog på 30 procent tjänst i Sverige. Avtalet ger möjlighet för patienter i regionen att behandlas på SANKS i Finnmark, Norge. 

- Patienter kan komma upp till SANKS, för utredning och tester. SANKS förljer sedan upp med behandling genom nätet, med en säker funktion där patient och terapeut kan parat med varandra, säger Gun Haetta, chef för SANKS. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".