Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jiellevárri/Gällivare

Klart med rättegång om jakt och fiske

Publicerat torsdag 19 februari 2015 kl 09.18
Matti Berg: Förvaltningen av jakt och fiske ska bli mer lokal
(4:07 min)
Matti Berg, ordförande i Girjas sameby. Foto: Máret Steinfjell/ SVT Sápmi
1 av 3
Matti Berg, ordförande i Girjas sameby. Foto: Máret Steinfjell/ SVT Sápmi
Parterna på väg in i förhandlingssalen för muntlig förberedelse i målet Girjas stämning mot staten vid Gällivare tingsrätt. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
2 av 3
Parterna på väg in i förhandlingssalen för muntlig förberedelse i målet Girjas stämning mot staten vid Gällivare tingsrätt. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Girjas samebys advokat Peter Danowsky, Girjas dåvarande ordförande Ingemar Blind samt SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson. Gällivare tingsrätt
3 av 3
Girjas samebys advokat Peter Danowsky, Girjas dåvarande ordförande Ingemar Blind samt SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson. Gällivare tingsrätt

Nu ska rätten till jakt och fiske i fjällen avgöras. Den 26 maj inleds tingsrättsförhandlingar mellan Girjas sameby och staten. Samebyn har med bistånd av Svenska samernas riksförbund stämt staten och hävdar ensamrätt till jakt och fiske.

Det var den 11 maj 2009 som Girjas sameby lämnade in sin stämningsansökan till Gällivare tingsrätt.

Samebyns huvudyrkande är att samebyn har ensamrätt till jakt och fiske inom samebyns renskötselområde, alternativt att rätten är delad mellan staten och samebyn.

Staten har hävdat att det föreligger så kallat rättegångshinder, det vill säga att målet inte ska tas upp överhuvudtaget. Staten menar att samebyns talan varit alltför oprecis, både avseende yrkandena och det geografiska området.

Men tingsrätten och hovrätten har avvisat statens invändningar.

- Det har varit en lång process så det känns skönt att komma igång. Men det känns lite osäkert att stämma svenska staten i statens egna domstol, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby.

Samebyarna hade fram till början av 90-talet ett starkt inflytande över jaktupplåtelserna i fjällen. Men i ett mycket uppmärksammat och hårt kritiserat beslut drev den dåvarande borgerliga regeringen igenom den så kallade småviltjaktsreformen, som innebar att jakten på småviltjakt i princip släpptes fritt för svenska medborgare.

Beslutet möttes av kraftiga samiska protester; hungerstrejker, demonstrationståg genom Kiruna och protestaktioner efter fjällvägarna.

Beslutet var speciellt provokativt från samisk horisont då det trädde i kraft samma vecka som det första Sametinget invigdes i Kiruna stadshus 1993.

2007 togs nästa steg när det gäller fjälljakten - då beslutade den dåvarande alliansregeringen att fjälljakten enligt EU-förordningarna måste släppas fritt för alla EU-medborgare.

Parallellt med detta har flera statliga utredningar belyst frågan men inga utredningsförslag har lett till några politiska beslut. Det senaste försöket med att utreda frågan lades ner av regeringen för ett par veckor sedan.

Nu ska frågan i stället prövas av en domstol - den 26 maj inleds huvudförhandlingarna i Gällivare tingsrätt med de sista slutpläderingarna den 30 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".