Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sámediggi/Saemiedigkie/Sámedigge

Sametinget vill ha mer pengar

Publicerat torsdag 19 februari 2015 kl 15.05
Jonsson: I slutändan blir det en förhandling
(1:39 min)
Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion

Under plenums sista dag klubbade Sametinget igenom ett budgetunderlag för kommande år – ett underlag där man begär mer än 80 miljoner kronor i ökade anslag.

I Sametingets budgetunderlag för 2016 till 2018 år äskar Sametinget mer pengar på flera olika områden. Totalt handlar det om en höjning med omkring 80 miljoner bara till nästa år. Men styrelseordförande Håkan Jonsson tror inte att alla önskemålen kommer uppfyllas.

– Vi vill ju visa att det behövs mer pengar inom varje område. Den chansen inte speciellt stor, men i den bästa av världar får vi medlen, säger han.

Bland annat vill man höja anslagen till Sametingets myndighetsutövning och öka bidraget till kulturverksamhet. Dessutom vill man avsätta pengar till näringslivsutveckling.

Den största ökningen vill man se under posten för främjande av rennäringen, som man vill höja med över 30 miljoner.

Det är alltså många viljor som ska tillfredställas, och Håkan Jonsson ser det inte som troligt att regeringen tillmötesgår alla önskemålen.

– I slutändan kommer det ju bli en förhandling med regeringen. Då blir det väl så att vi får prioritera, men samtidigt vill vi visa att det finns ett stort behov, säger Jonsson.

Vad prioriterar ni i förhandlingarna?

– Det är utifrån diskussioner i plenum och även något som styrelsen måste ta ställning till.

I budgetunderlaget är största delen av pengarna tänkta att gå till främjande av rennäringen. Är det så det kommer låta i förhandlingarna med regeringen också?

– Om det är det budgetunderlag som föreslås, då blir det ju så, säger Håkan Jonsson.

I samband med klubbandet av budgetunderlaget beslutade man också att begära en förlängning av avtalet med staten om att avkastningen från de så kallade samefondsskogarna ska tillföras Samefonden. Det avtalet löpte ut 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".