Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Min Geaidnu läxar upp Sameskolstyrelsen

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 13.56
Christina Åhrén: Det är en katastrofal situation
(2:34 min)
Christina Åhrén, Min Geaidnu. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Christina Åhrén, Min Geaidnu. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Min Geaidnu anser att sameskolchefen Björn Hedlund ska få återgå till sitt jobb och att Sameskolstyrelsens agerande påverkar förtroendet för myndigheten.

Statens ansvarsnämnd kommit fram till att det inte finns några formella skäl att avskeda Björn Hedlund men trots det har Sameskolstyrelsen beslutat att gå vidare med processen att få bort honom från posten.

Nu reagerar sametingspartiet Min Geaidnu som har fyra av 31 mandat i Sametinget.

- Det är allvarligt om inte Sameskolstyrelsens ledamöter följer Statens Ansvarsnämnds beslut. Att det inte finns någon grund för avskedande är ju fastslaget och bör följas omedelbart, säger Christina Åhrén, en av vägvisarna i partiet.

Min geaidnu är alltså kritisk mot SAMS trots att partiets egen ledamot Mattias Kristoffersson är vice ordförande i Nämnden för sameskolstyrelsen, och har varit med om att besluta att Sameskolstyrelsen ska inleda förhandlingar om uppsägning med Björn Hedlund.

Enligt Min geaidnu är ansvarsnämndens konstaterande allvarligt för Sameskolstyrelsens förtroende och partiet menar att det är en utmaning att ta till sig situationens allvar.

"Varje gång som en same blir avskedad av en samisk styrelse är en gemensam förlust för byggandet av en samisk institution i ett samiskt samhälle", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Min Geaidnu ger också ett gult kort till Sameskolstyrelsen

"Min Geaidnu bedömer att SAMS har en bristande personalpolitik och uppmanar därför SAMS att omedelbart följa praxis på arbetsmarknaden med ett förbättrat samspel som involverar anställda och fackförening."

Partiet uppmanar nu Sameskolstyrelsen att ta ansvar för att de anställda och föräldrar till barnen på skolorna ska uppskatta det värdefulla i att vara delaktiga i en verksamhet som styrs av en samisk styrelse.

Nämnden för sameskolsstyrelsen har tidigare beslutat att Björn Hedlund, trots Statens ansvarsnämnds beslut, inte ska tillbaka på sin post.

Även Min Geaidnus ledamot, Nämnden för sameskolstyrelsens vice ordförande Mattias Kristoffersson står alltså bakom det beslutet.

Sameradion & SVT Sápmi har också sökt alla fem ledamöter för Sameskolstyrelsen för en kommentar, dock utan resultat.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".